Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snij-helleborus Frostkiss is pareltje onder de nicheproducten

Hans Dofferhof van Kwekerij de Boezem uit Reeuwijk teelt verschillende soorten snijbloemen waaronder snij-helleborus. Dit is een echt nicheproduct waarvan de teelt überhaupt nog niet zo lang bestaat en waarin maar een klein koppeltje kwekers actief is.

Veilingmeester Linda de Ruiter was te gast op de kwekerij en sprak de man over de 'Frostkiss', een soort dat het op de vaas ruim twee weken uithoudt (t.o.v. de 1 week die meestal gehaald wordt) en dat in verschillende kleurschakeringen beschikbaar is. De stelen van Hans hebben naar verluidt de meeste lengte, iets dat hij zelf verklaart vanuit de teeltstrategie (hij teelt in de vollegrond t.o.v. collega's die de planten in potten of kratten hebben staan).

Het product is tot slot niet zomaar te telen, zo vertelt Hans, je moet wel een lange adem hebben. Het eerste jaar heb je sowieso geen bloemen, het tweede jaar een paar en in het derde jaar heb je pas echt productie. En na een jaar of 7 of 8 zijn de eerste planten op en moet je ze vervangen.

Bijzonder is tot slot dat de snij-helleborus maar enkele weken op de markt is en dat deze in zijn bloei sterk van het weer afhankelijk is. Dit jaar is de winter bijvoorbeeld vrij zacht geweest en is de kweker twee weken eerder dan vorig jaar.

Klik hier voor de post van Linda de Ruiter op Facebook