Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Watergekoeld klikprofiel optimaliseert koeling armaturen en garandeert energiebesparing

Tholen - Waterkoeling in lichtarmaturen bestaat al langer maar brengt verschillende complicaties met zich mee. Led-e-lux heeft hiervoor een oplossing bedacht, waarbij een watergekoeld klikprofiel gebruikt wordt waar het lichtarmatuur in vastgeklikt wordt. Daarnaast is er een trits aan andere voordelen.

Het watergekoelde klikprofiel
Het lichtarmatuur wordt vastgeklikt in het watergekoelde klikprofiel (zie afbeelding waterkoeling). Dit klikprofiel wordt gekoeld door de circulatie van water. In het klikprofiel zitten twee kanalen waar het water doorgevoerd wordt. Dit is een aanvoer en afvoerkanaal.

Door een continue stroming van water wordt het lichtarmatuur op een stabiele temperatuur gehouden. Hierdoor geven de lampen minder warmte af aan de ruimte en warmt de ruimte niet op door de verlichting. Dit opent mogelijkheden voor het koelsysteem en een grote besparing aan energieverbruik in de indoor farm.

Door de waterkoeling in de armaturen wordt er energie bespaard in de AHU (air handling unit, ook wel Luchtbehandelingskast of LBK). Omdat de lucht in de ruimte minder snel opwarmt, kan de luchtcirculatie verminderd worden en hierdoor kan de lucht in de AHU verder terug gekoeld worden. Er wordt dan meer vocht onttrokken uit de lucht, met minder energie.

Naast een efficiƫntere koeling biedt het profiel nog meer voordelen: dankzij het kliksysteem is het eenvoudig en snel te installeren; bij onderhoud hoeft het water niet afgesloten te worden; de kans op lekkage is minimaal dankzij de zgn. snapfit luchtdichte koppelingen; de armaturen zijn 50% lichter; de temperatuur in de ruimte is beter regelbaar en tot slot is er geen condensvorming op de waterkoeling.

Dubbele energiebesparing
Omdat de armaturen geen warmte meer afgeven, zal de teeltruimte minder snel opwarmen en kan de luchtcirculatie vertraagd worden. Dit heeft twee grote voordelen: minder energieverbruik door de LBK en minder energieverbruik door minder luchtverplaatsing. Dat laatste zorgt ervoor dat er met een kouder dauwpunt gewerkt kan worden om vocht uit de lucht te onttrekken.

Op maat
De lichtarmaturen van Led-e-Lux zijn speciaal ontwikkeld voor teelt in volledig gesloten ruimten en worden op maat gemaakt zodat gegarandeerd een zo hoog mogelijk rendement behaald kan worden. In Q2 van 2024 presenteren Led-e-lux een op maat gemaakt armatuur voor glastuinbouw met minimale schaduw.

Voor meer informatie:
Led-e-Lux Supply BV
Houtsestraat 33
5706 LR Helmond
Tel: +31 492 667576
info@ledelux.nl
www.ledelux.nl