Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Myplant & Garden breekt records ondanks onzekere markt

Tholen - Afgelopen week vond de achtste editie plaats van Myplant & Garden. De beurs is uitgegroeid tot een van de grootste B2B-tuinbouwbeurzen in Italië en is met de jaren steeds groter geworden. Ook dit jaar was de beurs qua oppervlakte, aantal standhouders en bezoekers weer hoger dan vorig jaar - en was FloralDaily weer van de partij voor een fotoreportage.

Het team van Succulents Unlimited; Bart Koekoek en van Bas van Berkjel van Quattro Plant; Laurent Taerwe van DeRoose Plants; en Antoine Groot van Takii Europe

Klik hier voor onze fotoreportage

In de Fiera Milano presenteerden 768 bedrijven (waarvan 21% uit het buitenland, waaronder traditioneel veel Nederlanders) hun producten op 50.000 m2 beursoppervlak (+5.000 vergeleken met vorig jaar). Het definitieve aantal bezoekers komt uit op ongeveer 25.000.

Nederland goed vertegenwoordigd
Nederland was wederom weer goed vertegenwoordigd. Naast het GREENN collective waar 22 bedrijven zich presenteerden op een dubbel aantal meters t.o.v. vorig jaar, waren er nog meer Nederlandse bedrijven te vinden op de beursvloer. Voor velen is Italië al een grote markt en anderen zien er veel groeimogelijkheden. Echter, Italië is een land van relaties, het opbouwen hiervan kost tijd en het bezoeken van de bedrijven en het jaar op jaar op de beurs aanwezig zijn is, zo hoorden we keer op keer, bijna een vereiste.

Italiaanse markt
Over het algemeen was de stemming positief, maar de een was toch positiever gestemd dan de ander. Inflatie is ook in Italië een topic en resulteert in afwachtendheid. Waar tot voor kort een keer in de week een grote order geplaatst werd is dat nu vaker verdeeld over meerdere kleinere orders. En in zijn algemeenheid merkt men dat de orders ook wat kleiner worden. Er wordt gezegd dat de Italianen op 'hun geld gaan zitten' en meer gaan sparen. Hierdoor schijnen de kopers weer onzeker te worden en daardoor minder af te nemen, een ontwikkeling die in het zuiden sterk is dan in het noorden.

De orchidee doet het wel erg goed, maar dit is voornamelijk omdat er een enorm tekort is. T.o.v. een paar jaar terug zijn er veel minder aantallen op de markt, naar schatting zo'n 25%. De prijs gaat hierdoor omhoog en tot nog toe ziet men dat de Italiaan het ervoor over heeft. Dat geldt in zijn algemeenheid voor het exclusievere segment.

Afwachtend
Op het gebied van investeringen onder de telers ziet men ook dat men afwachtend is. Er wordt gezegd dat kwekers hopen op nieuwe subsidies. In de tussentijd schijnen de telers soms net even wat langer te doen met bijvoorbeeld de schermen die ze hebben dan gewenst is. "Door de onzekerheid, die in heel Europa te voelen is, doen ze gewoon net even wat langer met machines en materialen."

Voor het buitengoed staat het seizoen in de startblokken, maar ook daar is de onzekerheid hoog. Dit mede omdat vorig jaar een slecht jaar is geweest door een extreem hete zomer, waardoor er geen plant werd verkocht. Hoe het dit jaar zal gaan is nog de vraag, maar angst en onzekerheid is zeker te merken.

Bruiloft blijft belangrijk
Snijbloemen namen traditioneel een belangrijke rol op zich in de zgn 'Wedding area". Bij het begrip trouwerij hoort in Italië het begrip bloemen. Bloemen in allerlei soorten en maten werden gepresenteerd in arrangementen en decoraties, maar ook tijdens verschillende bloemisten presentaties. Ook hier is men altijd op zoek naar iets nieuws.

Klik hier voor onze fotoreportage.