Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marine gaat schepen in Rode Zee begeleiden

Als reactie op de toenemende dreigingen tegen de commerciële scheepvaart heeft de Raad van de Europese Unie op 19 februari officieel het startsein gegeven voor de defensieve maritieme veiligheidsoperatie van de EU in de Rode Zee.

Operatie Aspides, die op 19 februari van start is gegaan, heeft tot doel defensieve maatregelen te nemen om handelsschepen in de regio te begeleiden en tegen mogelijke aanvallen op zee te beveiligen.

De Associatie van Reders van de Europese Gemeenschap (ECSA), die 21 nationale verenigingen van reders binnen de EU en Noorwegen vertegenwoordigt, houdt toezicht op een aanzienlijk deel van de wereldwijde commerciële vloot, waarbij Europese reders 39,5% van deze vloot controleren.

Hun bijdrage aan het BBP van de EU bedraagt jaarlijks een substantieel bedrag van € 160 mld en ondersteunt het levensonderhoud van 2 mln mensen, zowel op zee als aan land. De ECSA zet zich in voor een regelgevend kader dat de internationale concurrentiepositie van de Europese scheepvaart verbetert en uiteindelijk de belangen van de EU behartigt.

Volgens de ECSA is, gezien het belang van de Rode Zee als vitale route voor de Europese handel en de wereldwijde connectiviteit van de EU, de bescherming van belangrijke scheepvaartroutes en de handhaving van het beginsel van de vrijheid van scheepvaart van cruciaal belang om Europa's energie-, voedsel- en toeleveringsketen veilig te stellen.

"Europese reders zijn zeer verheugd over de aankondiging van vandaag, waarmee de nieuwe Europese maritieme veiligheidsoperatie in de Rode Zee officieel van start is gegaan. De escalerende situatie in het gebied brengt onze zeevarenden dagelijks in gevaar en heeft een steeds grotere impact op Europa's toeleveringsketen en algemene economische veiligheid. De Europese aanwezigheid in het gebied door de inzet van operatie Aspides is essentieel om de veiligheidsrisico's voor de commerciële scheepvaart aan te pakken en zal bijdragen aan de veiligheid van onze zeevarenden. Wij stimuleren en ondersteunen alle gecoördineerde inspanningen, ook diplomatieke, die bijdragen aan de deëscalatie van de crisis in het gebied," aldus Sotiris Raptis, secretaris-generaal van ECSA.

Bovendien zal operatie Eunavfor Aspides opereren via belangrijke scheepvaartroutes in strategische gebieden zoals de Straat van Baab al-Mandab en de Straat van Hormuz, evenals in internationale wateren die de Rode Zee, de Golf van Aden, de Arabische Zee, de Golf van Oman en de Perzische Golf omvatten.

Aan het hoofd van de operatie staat commandant Vasilios Griparis en vice-admiraal Stefano Costantino is aangesteld als commandant van de strijdkrachten. Het operationele hoofdkwartier wordt gevestigd in Larissa, Griekenland.

Daarnaast zal Operatie Aspides nauw samenwerken met Eunavfor Atlanta om de maritieme veiligheid in de westelijke Indische Oceaan en de Rode Zee te verbeteren, door samen te werken met gelijkgestemde partners in het operationele gebied.

Voor meer informatie: container-news.com

Publicatiedatum: