Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meest tolerante tuinlavendel kan tot -19.4°C overleven

De meest tolerante plant, de gewone tuinlavendel (Lavandula angustifolia), kan tot een temperatuur van -19.4°C overleven. De meer gevoelige soorten, zoals de vlinderlavendel (Lavandula stoechas) en de tandlavendel (Lavandula dentata), vriezen al bij -2.9°C kapot. In vorsttolerante planten daalt de hoeveelheid water in blad drastisch tijdens de herfst, als voorbereiding op de winterkoude. Dit proces heet koude-acclimatisatie. Vorstgevoelige soorten zijn duidelijk minder goed in deze aanpassingsstrategie. De stengels van vorstgevoelige planten hebben bij vriestemperaturen ook last van luchtbellen ook wel embolieën.

Dat stelt onderzoeker Ewout Van Oost vast in een onderzoek naar de meest vorsttolerante rassen tuinlavendel. Lavendel is één van de meest verhandelde droogtetolerante tuin- en terrasplanten. Veel van oorsprong mediterrane lavendelsoorten (vb. de vlinderlavendel) vriest tijdens de winter kapot. Ewout bestudeerde tijdens zijn doctoraat de genetische achtergrond van 84 lavendeltypes, van zowel wilde soorten, tuin- als terrastypes.

Hier is het hele verslag van het onderzoek te lezen van Ewout van Oost van het ILVO te lezen.

Publicatiedatum: