Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicola Pappacena, Acanfora Fiori

"Nieuwe strategie blijkt gouden greep"

Tholen - Inzetten op kwaliteit, afzet in eigen beheer en het starten van de juiste samenwerkingen hebben Ancanfora Fiori geen windeieren gelegd. In de afgelopen jaren zijn de productieaantallen en de omzet meerdere keren over de kop gegaan en worden nu dagelijks vooral Duitse consumenten getrakteerd op een strakke kwaliteit ranonkels en andere snijbloemen.

Nicola Pappacena met de bos Calendula's aan de rechterzijde van de foto

De geschiedenis van Acanfora Fiori gaat enkele generaties terug, maar is in zijn huidige vorm in 2008 gestart door Tommasina Acanfora en Michele Pappacena. Op drie verschillende locaties in Campanië, Zuid-Italië worden primair ranonkels geteeld, maar ook verschillende type anjers, matthiola en antirrhinum. In 2014 kwamen achtereenvolgens zoons Nicola en Gennaro in de zaak en vanaf toen kwamen de zaken in een stroomversnelling.

De modus operandi ging behoorlijk op de schop, zo vertelt Nicola. Van een kweker binnen de groep – de afzet verliep via Del Gulfo – werd besloten de export zelf te gaan organiseren en op te schalen. “We gingen onze klanten zelf beleveren, eerst nog met bemiddeling van Royal FloraHolland maar later direct, naar primair klanten in Duitsland en daarnaast ook in Frankrijk. Alle verkoop verloopt nu via deze groothandels, er zitten geen schakels meer tussen. Zo groeiden we, zonder ooit reclame te hebben gemaakt of een bepaalde marketingstrategie te hebben, in zeven jaar tijd van 100.000 euro omzet naar 2.5 miljoen omzet.”

De productie nam de afgelopen jaren eenzelfde grote vlucht en van de enkele honderdduizenden stelen die voorheen geëxporteerd werden zijn dat er nu op jaarbasis ruim 7.5 miljoen. Ook werd de variëteit groter. “We hebben daarom met een paar bevriende kwekers uit de omgeving de koppen bij elkaar gestoken en proberen met een gezamenlijke teeltplanning de markt aan te vliegen.”

Rechtstreeks
De groei zit vanaf dag één primair op de Duitse markt. “De start was niet makkelijk: Campanië is de op drie na grootste productielocatie van snijbloemen in Europa en dus is er veel concurrentie. Maar in onze regio zijn wij de eersten geweest die zelf die klant in het buitenland is gaan opzoeken, dus zonder de tussenkomst van groothandelaren of exporteurs. Vooral de Duitse klant blijkt dat – en daarmee een versgarantie en connectie met de origine van het product – te waarderen.

Teeltomstandigheden
De ranonkels worden in de kas geteeld in de volle grond. De bodem is vulkaangrond en dat betekent een zeer voedingsrijke bodem. De watervoorziening is naar eigen zeggen ook goed, er zijn in de omgeving veel natuurlijke waterbronnen, alleen is het natriumgehalte doorgaans hoog en moet het dus behandeld worden. Naar de toekomst toe zijn er plannen om betere regenopslag faciliteiten te bouwen en in tijden van droogte geen aanspraak meer te moeten maken op natuurlijke bronnen.

Bouwen op vertrouwen
Het seizoen loopt grofweg van september t/m juni, alleen wanneer het hoog zomer is ligt de boel een tijdje stil. De eerste ranonkels komen los in oktober en worden aangevoerd tot en met de eerste weken van april. “Voor de komende jaren hopen we uiteraard door te kunnen groeien maar dat is niet de voornaamste focus. Dat is het waarborgen van de kwaliteit en het waarborgen van duurzame relaties met onze trouwste klanten. Op dit moment is het bovendien zo dat er meer vraag is naar onze producten dan wij kunnen bieden.”

Voor meer informatie:
Acanfora Fiori
https://www.acanforafiori.it/en