Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO vindt klimaatdoelen 2040 onvoldoende onderbouwd

Op 6 februari presenteerde de Europese Commissie haar aanbevelingen om de uitstoot van broeikasgassen in de EU in 2040 met 90 procent te verminderen. Dit tussentijdse doel moet bijdragen aan klimaatneutraliteit in 2050. Van de agrarische sector wordt verwacht hier een flinke bijdrage aan te leveren. De 30% reductie voor de landbouw, waar eerder over gesproken werd, komt in de uiteindelijke aanbeveling niet terug. Wat er in 2040 precies van de landbouw wordt verwacht blijft onduidelijk. LTO vindt dat het communiceren van nieuwe, tussentijdse klimaatdoelen zonder robuust beleid en zonder zicht op financiële ondersteuning leidt tot meer onrust onder boeren en tuinders.

“Recent onderzoek laat zien dat de continuïteit van boeren en tuinders in Nederland nu al fors onder druk staat en dat voor veel bedrijven de transitie niet haalbaar is zonder ondersteunend beleid. Dat de Europese Commissie daar nu wéér een nieuw doel aan toevoegt, zonder duidelijkheid te geven over restemissies in 2050 en te onderbouwen hoe deze behaald kunnen worden, doet het draagvlak voor dit beleid geen goed.”, aldus LTO-portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie Edwin Michiels.

Om te kunnen werken aan een duurzame agrarische toekomst is langjarig perspectief en stabiel investeringsbeleid nodig, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Bovendien moet er binnen de transitie aandacht zijn voor het verdienvermogen van de ondernemer. Eerder ondertekende LTO al een oproep aan de formerende partijen om te blijven werken aan de klimaat- en energietransitie, waarbij duidelijk en consistent beleid cruciaal is.

Belang van vruchtbare delta’s
Michiels vervolgt: “Voedselproductie en het klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Boeren en tuinders hebben én voelen dan ook de verantwoordelijkheid om te werken aan de klimaatdoelen.’’

De land- en tuinbouw wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen tot 2050. Er worden concrete doelen gesteld wat betreft emissiereductie, maar er is geen duidelijk beeld over hoe de tuinbouw zich kan aanpassen aan de weersextremen waar boeren en tuinders mee te maken hebben.

Om uitdagingen die het gevolg zijn van klimaatverandering te kunnen beheersen, en tegelijkertijd te blijven werken aan een duurzamere sector, is volgens LTO Nederland duidelijk beleid nodig. Daarin moeten haalbare doelen voor de lange termijn staan, zowel wat betreft klimaatadaptatie als klimaatmitigatie. De uitwerking van klimaatbeleid levert forse kosten op voor agrarische ondernemers. Daar zijn flinke investeringen voor nodig, terwijl recent WUR-onderzoek juist aantoont dat de tuinbouwtransitie nagenoeg onhaalbaar is zonder ondersteunend beleid. Naast inhoudelijke transitiepaden en langjarig perspectief ontbreekt het dus ook aan financiële instrumenten die boeren en tuinders kunnen ondersteunen om de transitie te maken.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: