Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf nu kan haven van Antwerpen allergrootste containerschepen ontvangen

Gedurende de afgelopen drie jaar is er intensief gewerkt om de haven van Antwerpen volledig klaar te stomen voor de ontvangst van containerschepen met een diepgang van 16 meter. Dit opent deuren voor Antwerpen om de eerste aanloophaven te zijn voor de allergrootste schepen, zo meldt het havenbedrijf. Het realiseren van deze mijlpaal omvatte zes nauwgezette testvaarten, waarvan de laatste plaatsvond op 10 november 2023 met een succesvolle doorgang van MSC Raya in het Deurganckdok. MSC Aurora is vrijdag 26 januari het eerste containerschip dat, onder het normale toelatingsbeleid en niet als proefvaart, met 16 meter diepgang opvaart naar Antwerpen.

Voorheen was de diepgang beperkt tot 15,56 meter. De 16 meter diepgang betekent een cruciale stap voorwaarts. De nauwe samenwerking tussen rederij MSC Belgium, de loodsen en verkeersleiders van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de Nederlandse loodsen, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) en de Port of Antwerp-Bruges heeft dit indrukwekkende resultaat mogelijk gemaakt.

De reeks testen begon op 1 maart 2021 met de aanloop van MSC Regulus met een diepgang van 15,7 meter, ook MSC Rapallo had een succesvolle testvaart van 15,7m. Dit werd gevolgd door MSC Diletta op 9 juli 2022 met een diepgang van 15,9 meter en MSC Isabella. Op 2 oktober 2023 vestigde MSC Tessa met succes het diepterecord van 16 meter bij binnenkomst vanuit Portugal in het Deurganckdok.

Na de succesvolle afronding van de laatste test met MSC Raya zijn er diverse procedures doorlopen, en vanaf vandaag is de diepgang van 16 meter officieel in voege. De Antwerpse haven heeft nu de capaciteit om 's werelds grootste schepen te verwelkomen. Deze extra 5 decimeters kunnen +/- 1000 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) winst opleveren. Het vergrote bereik van 16 meter is uitsluitend van toepassing op containerschepen die naar het Deurganckdok opvaren.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Voor onze wereldwijde economische positie is het essentieel dat we de grootste containerschepen kunnen blijven ontvangen. Een diepgang van 16m maakt dat we ons nog sterker kunnen profileren op het Verre Oosten, waar de grootste schepen varen. Zo versterken we onze positie als eerste aanloophaven. Dat levert ons concurrentieel voordeel op én bestendigt onze positie als wereldhaven. Na de eerste proefvaart in oktober was het vandaag aan de MSC AURORA om de allereerste officiële ‘16m-vaart’ uit te voeren. Onze haven bereikt daarmee een nieuwe mijlpaal. Proficiat!” ​

"Het verheugt mij dat een diepgang van 16 meter is gerealiseerd in de haven van Antwerpen. Mijn oprechte dank gaat uit naar het loodswezen, Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) en de Port of Antwerp-Bruges voor hun toegewijde inspanningen om dit indrukwekkende resultaat te bereiken. De opvaart van MSC Aurora markeert een belangrijk moment en bevestigt Antwerpen als wereldhaven voor de grootste containerschepen. Deze prestatie weerspiegelt de toewijding van MSC en het streven naar voortdurende vooruitgang in Antwerpen", aldus Marc Beerlandt, CEO MSC Belgium.

Bron: Port of Antwerp-Bruges

Publicatiedatum: