Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lidl meldt bevoorradingsproblemen Franse winkels

Franse boeren en politie op weg naar Rungis

Tholen - De Franse politie wil 15.000 agenten inzetten om de door boeren aangekondigde blokkade van Parijs te voorkomen. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zondagavond. De boerenprotesten in Frankrijk duren al ruim een week. Maandag kondigden de boeren aan alle hoofdwegen te blokkeren die naar de Franse hoofdstad lopen.

Nico Schaft van 888 Fruitcompany, die al jaren zijn eigen verkoopstand heeft op de Parijse groothandelsmarkt, was maandagochtend niet op Rungis aanwezig. "Wat ik ervan had begrepen, is dat er boeren onderweg zijn naar Parijs, maar vandaag zien we nog geen enkele blokkades."

"We zijn dit weekend met alle auto’s extra vroeg vertrokken richting Frankrijk, waaronder zo’n 25 naar Lomme (Lille), Parijs, Rungis eo. Ze hebben allemaal alles op tijd afgeleverd en we zijn ondertussen ook al weer bezig met het retour laden op Rungis en de vliegvelden bij Parijs. Maar ook tot in Perpignan is het gelukt", vertelt de Nederlandse transporteur Marc Vreugdenhil van C. Vreugdenhil Int. Transport. "Het is alleen zeer lastig dat het ieder moment overal kan veranderen."

Naar verluidt stond er maandagochtend een crisisoverleg op Rungis gepland. Afgelopen week zorgden de blokkades voor de nodige verstoringen.

Van onze Franse redactie ontvingen wij de volgende informatie:

Franse premier Gabriel Attal was vrijdagmiddag in Haute-Garonne
De land- en tuinbouwprotesten vinden plaats door in heel Frankrijk, met telers uit meer dan 80 verschillende departementen die momenteel zijn gemobiliseerd. Een update over de belangrijkste blokkades en meer over de beloftes die door premier Gabriel Attal zijn gedaan.

Rotonde in Fontainebleau / ©JA Seine-et-Marne

Premier Gabriel Attal heeft een aantal beloftes gedaan naar aanleiding van de eisen van telers die al meer dan een week protesteren en pleiten voor administratieve vereenvoudigingen, een betere financiële vergoeding en minder strenge milieunormen. Premier Attal heeft afgelopen vrijdag – samen met minister van Landbouw Marc Fesneau – een bezoek gebracht aan Montastruc-de-Salies in Haute-Garonne.

De voorzitter van de Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles (FNSEA), de Franse nationale land- en tuinbouworganisatie, zei afgelopen vrijdag tijdens een interview op de Franse 24 uurs-nieuwszender BFM TV het volgende: "Afhankelijk van wat de premier te zeggen heeft, zullen we onze beslissing rond 20.00 uur bekendmaken."

Toegang tot Parijs geblokkeerd?
De Franse vakbonden FDSEA en Jeunes Agriculteurs uit Île-de-France (Jonge Agrariërs, JA) uit Île-de-France hebben afgelopen vrijdag opgeroepen tot het vanaf 14.00 uur blokkeren van de toegang tot Parijs, met blokkades bij vijf tolstations in de richting province-Paris. Er waren blokkades gepland op de snelwegen A6, A13, A16 en RN14 en op het tolplein van Saint-Arnoult.


© FDSEA Seine-et-Marne

Rungis bedreigd met blokkade?
De voorzitter van de Coordination Rurale, de Franse nationale vereniging van plattelanders, zei afgelopen vrijdagochtend te overwegen om de MIN markt van Rungis, de grootste versmarkt ter wereld te blokkeren. De leden van de FNSEA en de JA zijn echter van mening dat de MIN markt van Rungis enkel ‘als laatste redmiddel’ mag worden geblokkeerd. De A1 is sinds vrijdagmorgen in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

400 km snelweg afgesloten in het zuiden
Twee belangrijke wegen, de A7 en de A9, zijn sinds vrijdagochtend over bijna 400 km afgesloten (van het zuiden van Lyon tot Spanje). Volgens een woordvoerder van Vinci autoroutes is een dergelijke situatie nog nooit eerder voorgekomen.

Bevoorradingsproblemen
Voorzitter van Lidl Frankrijk Michel Biero vertelde afgelopen vrijdag aan BFM TV dat de supermarktketen in sommige winkels meteen al te kampen heeft gehad met enkele bevoorradingsproblemen door vrachtwagens die niet bij de winkels konden komen.

Vernietigde AGF-producten
Op talloze video's die op internet circuleren is te zien hoe ladingen AGF-producten uit Spanje en Marokko op de weg worden gedumpt. Denk dan aan onder meer tomaten, paprika's en avocado's. Afgelopen vrijdag is verder op de snelweg A7 in het departement Drôme een aantal ‘buitenlandse’ vrachtwagens tegengehouden, is een deel van de AGF-producten verbrand en is een ander deel aan de Restos du Cœur – een Franse liefdadigheidsorganisatie die voedsel verdeelt onder dak- en thuislozen in dat land – geschonken.



Supermarkten en aankoopcentrales als doelwit

Daarnaast waren verschillende supermarktketens en aankoopcentrales het doelwit van de deelnemers aan de land- en tuinbouwprotesten. Het ging onder andere om de Leclerc-supermarkt in de buurt van Agen, het Système U-inkoopcentrum, dat ook in de buurt van Agen is gevestigd, waar telers banden, vloeibare mest en stro voor de ingang hadden gedumpt, en een Lidl magazijn in Béziers.

Eisen van de fruitsector
In een gezamenlijk persbericht vragen de vertegenwoordigers van de Franse Nationale Vereniging van Fruittelers, de Franse nationale perzik- en abrikozentelersvereniging, de Franse Nationale Vereniging van Appelen en Peren, de Franse Nationale Vereniging van Kersen, de Franse Nationale Vereniging van Druiven, de Franse Nationale Vereniging van Pruimen en GEFeL om concrete en onmiddellijke maatregelen om de crisis in de boomfruitteelt aan te pakken. Ze stellen de volgende eisen:

  • Het decreet 2020-1601 van 16 december 2020 intrekken om in Frankrijk onmiddellijk de insecticiden tegen bladluizen (Acetamiprid, Flupyradifurone en Sulfoxaflor) weer toe te kunnen laten die overal elders in Europa wél nog worden gebruikt.
  • Het decreet 2023-478 van 20 juni 2023 betreffende artikel 77 van de AGEC-wet opschorten en zo onmiddellijk te reageren op het Europese verbod op plastic verpakkingen om verpakkingen te kunnen behouden die de kwaliteit en zichtbaarheid van ons fruit garanderen, zoals dat elders in Europa ook is toegestaan.
  • De opschorting van controles op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de OFB en de SRAL zolang de inspecteurs niet in het bezit zijn van het Certiphyto-certificaat.
  • De concentratie van de steunmiddelen voor de renovatie van boomgaarden voor de komende 5 jaar, met één nationale oproep voor projecten ter waarde van € 10 mln per jaar en de opening van één loket voor land- en tuinbouwmachines voor AGF-producten, zonder een vooraf vastgestelde lijst van machines.

In een afgelopen vrijdag gepubliceerd persbericht betreurt de Union Nationale du Commerce de Gros en Fruits et Légumes (UNCGFL) "de aanhoudende onverschilligheid van de leden van de regering met betrekking tot de terugkerende zorgen die binnen de agrarische wereld spelen - als de te rigoureuze omzetting van de Europese regels, de vermenigvuldiging van normen en de toenemende administratieve complexiteit" en geeft deze aan "begrip te hebben voor de legitieme eisen van degenen die ons voeden" (de telers, dus!)