Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"‘Palletpooling 2.0’ gaat palletverkeer vereenvoudigen en stroomlijnen"

Hier ophopingen en daar juist tekorten aan pallets, verkeerde exemplaren die binnenkomen, geïrriteerde accountants omdat ze de boekhouding van palletstromen moeten bijhouden. Het zijn enkele uitdagingen van het beste systeem voor de palletlogistiek en -handel tot nu toe: palletpooling. "Tot nu toe", herhaalt Bart Meijnen, CEO en medeoprichter van Pallet Control Tower (PCT). Want op 1 september 2023 ging het platform van PCT live, zo schreef Baart Koster in HUB, het ledenblad van TLN. "Een belangrijke USP van PCT is dat btw-afwikkeling helemaal binnen het platform plaatsvindt."

"Vraag accountants of boekhouders van grote internationale bedrijven met veel pallet-verplaatsingen hoe ze met de btw worstelen en je merkt dat je een beerput open trekt.’ Bart Meijnen begint maar meteen met een hoofdpijndossier voor veel financieel verantwoordelijken in de logistieke sector.

Europa heeft bijvoorbeeld alleen al 26 verschillende btw-structuren, met 7 procent als laagste en 26 procent als hoogste btw-percentage. ‘Dan heb je nog landen die elke drie à vier maanden het algemene btw-percentage aanpassen of die dat voor bepaalde palletgroepen doen. Of die bepaalde uitzonderingen hebben op Europese btw-regels. Btw-afwikkeling is echt een wespennest als je je erin verdiept."


Beeld: Pallet Control Tower

Pionier in palletpooling
Het is slechts één van de uitdagingen die hoort bij deelname aan palletpools, stelt Meijnen. Hij kan die uitdaging met PCT ook niet helemaal wegnemen, zegt hij, want btw-plichtig blijf je natuurlijk. Maar PCT vereenvoudigt het wel doordat de software de btw-afwikkeling geheel voor zijn rekening neemt én PCT voor het operationele stuk gebruikmaakt van eCredits.

Dat Meijnen nauw bij de ontwikkeling en lancering van het nieuwe online netwerk voor de uitwisseling van Europallets betrokken is, zat eigenlijk al jaren in de pen. Hij werkte als directeur binnen de Faber Halbersma Groep lang in de productie, handel en reparatie van pallets. Toen de verpakkingswet in 2000 van kracht werd, werkte Meijnen ook in de eerste fase van verschillende palletpools. Zo deed hij veel internationale ervaring op in het opzetten en uitbouwen van poolsystemen. Binnen de Faber Groep was hij nauw betrokken bij het ontstaan van EPP (Euro Pallet Pool).

Het momentum
Meijnen neemt vervolgens een sprong naar 2021 om bij het momentum voor PCT uit te komen. "Ik liep een oud-collega directeur tegen het lijf en tijdens ons gesprek kwamen we al snel op één lijn over de wens om EPP opnieuw uit te vinden met de techniek van nu. Sterker nog, dit was daarvoor het moment, zagen we."

De logistieke markt veranderde immers al flink. Logistieke bedrijven worden door overnames groter, waardoor Europese logistieke netwerken in aantal af- maar in omvang juist toenemen. Ook de palletindustrie verandert. Je ziet groepen palletleveranciers ontstaan zoals Foresco, Rotom en in Engeland James Jones & Sons die vaak Europa dekkende netwerken hebben.

Bovendien stuwde corona de prijzen voor pallets op met de factor 5 tot 6, en de Europese Packaging and Regulation Law dwingt bedrijven om hun palletadministratie op orde te hebben, vertelt Meijnen. Vanaf volgend jaar zelfs op straffe van een boete. Bovendien worden zowel de logistiek als de palletbedrijven steeds verder geautomatiseerd en is er zodoende behoefte aan standaardisatie en geïntegreerde ICT-oplossingen.

De markt verlangt dus een flexibel, veilig, transparant, eenvoudiger maar ook duurzamer systeem. Dat PCT die voordelen biedt, toont Meijnen met een voorbeeld. "Stel een klant in Birmingham heeft pallets over en wil daarvan af. Hij plaatst dan een collectieopdracht in PCT. PCT zoekt vervolgens met matching de meest geschikte partner om de pallets te collecteren. De waarde van de gecollecteerde pallets wordt vergoed door PCT dat eCredits in je wallet stort."

Deze eCredits kun je vervolgens btw-vrij verplaatsen of delen met relaties over de hele wereld, legt hij uit. "Vanuit de wallet waarin zich de eCredits bevinden kun je ook weer pallets laten leveren, bijvoorbeeld in Amsterdam, en deze worden dan betaald met eCredits. Het btw-vrij verplaatsen van eCredits is dus zeer handig als je een bedrijf bent met internationale vestigingen of relaties."

Blockchain borgt veiligheid
De eCredit berust deels op blockchaintechnologie, wat het systeem van palletpooling 2.0 heel transparant en hackingproof maakt, besluit Meijnen. "Je kunt immers op elk moment zien waar je pallets hebt laten collecteren en waar pallets zijn geleverd."

Het bijhouden van saldo’s in Excel of andere systemen behoort hiermee tot de verleden tijd. Iedere transactie wordt direct afgerond en niet naar de toekomst doorgeschoven. "In je e-wallet zie je steeds wat je financiële saldo is door het kopen en verkopen van pallets. En, zoals gezegd, de btw wordt door het systeem volledig internationaal afgewikkeld. Daar heb je geen omkijken naar."

In Europa, waar de eerste uitrol van PCT plaatsvond, was het systeem al één week nadat het live ging vrijwel dekkend. In de weken die daarop volgden, kwamen ook de eerste aanmeldingen uit de VS, Canada en China. Meijnen verwacht, gezien de universele toepassing en voordelen van PCT, dat dit succes zeker niet tot Europa beperkt zal blijven. De ambities zijn ook om een wereldwijde dekking te bieden waarbij het systeem de standaard in de open palletpool kan worden.

Bron: TLN

Publicatiedatum: