Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De markt vooruit met pulpproducten

Modiform’s R&D afdeling is al jarenlang bezig met het ontwikkelen van kunststof producten zoals kweekplaten, packs, potten en trays. Sinds eind 2017 zijn ze ook bezig met alternatieve grondstoffen, met name producten van pulp, een mix tussen papier en karton.

Gert-Jan werkt al 25 jaar bij Modiform en houdt zich als senior product consultant bezig met ontwikkeling van die producten in combinatie met kwekers en automatisering. Dit heeft hij jaren lang gedaan met kunststof, maar hij is inmiddels volledig gericht op pulpproducten.

“We hebben nu verschillende soorten pulpproducten zoals clampacks, blisters en ook de nieuwe transporttrays. En we blijven testen met nieuwe producten en grondstoffen, want ja, je moet blijven ontwikkelen en vernieuwen om in te spelen op klantvragen en regelgeving,” vertelt Gert-Jan.

Pulpproducten zijn gemaakt van een mengsel tussen karton en papier wat tot een vloeibaar papje word gemaakt en vervolgens verhard wordt in vormen. Modiform gebruikt op dit moment wet-pressed en after-pressed processen voor het maken van hun pulpproducten. Wet-press producten worden aan één zijde aangedrukt. After-press producten worden aan beide zijden aangedrukt.

“Bedrijven zijn steeds bewuster bezig met het milieu en onze klanten verwachten duurzame producten, maar het moet ook goed werken in de hele keten, voor een goede prijs. Dit laatste heeft de switch van kunststof naar pulp nog niet helemaal mee. Maar over de jaren, als er hogere belastingen gaan komen op kunststof, dan wordt die verhouding waarschijnlijk minder. Belangrijker voor Modiform is om een breed assortiment van producten te kunnen bieden zodat per keten de meest duurzame keus kan worden gemaakt. Meer kwekers en retailers zullen ook sneller overgaan op pulpproducten. De pulpproducten van wet-pressed zijn nog aanzienlijk dikker en ruwer dan kunststof, waardoor het stapelen en ontstapelen meestal nog handmatig moet gebeuren. Ook krijg je door de dikte minder producten op een pallet. De nieuwe transporttrays geproduceerd met after-press zijn sterk, goed te ontstapelen en werkbaar in de automatisering machines bij onder andere kwekers, retailers en online bedrijven. Door de sterkte van het product blijkt het soms zelfs dat de pulpproducten sterker kunnen zijn dan hetzelfde model van kunststof,” zegt Gert-Jan.


EE50101 - Clampack 1x pot 17cm (wet-press)

Dat de pulpproducten steeds populairder worden in de verpakkingsindustrie vanwege het duurzame aspect en milieu vriendelijkheid heeft Modiform al gemerkt. De combinatie van gevormd karton en papier is 100% gerecycled en bio afbreekbaar, en de grondstoffen zijn ook uit hernieuwbare bronnen gehaald. Het materiaal is ruwer, maar breekt daarom minder snel tijdens transport. Zo worden pulpproducten in de transportindustrie al veel gebruikt voor het vervoeren van glas.

“Maar als de trays nat worden tijdens transport of op een Deense kar, dan kan pulp het na een aantal dagen begeven. Als je het echter droogt in de zon dan kan het gewoon weer mee en is het weer sterk. Dan zeggen we hier nog wel eens met een knipoog, ‘dan moeten de klanten maar wat sneller de planten verkopen.’”

Ondanks alle vernieuwing en verduurzaming op gebied van alternatieve grondstoffen, is er zeker nog een plek voor plastic, zegt Gert-Jan. “Er worden nu verschillende producten ontwikkeld met pulp om het gebruik van plastic te verminderen, maar plastic kan en moet nog gewoon gebruikt worden. Gebruikt kunststof moet je gewoon kunnen wassen en malen en om er weer nieuwe producten van te maken, zo krijg je een gesloten cirkel van hergebruik. Veel mensen zeggen wel ‘al dat plastic moet worden verbannen’, maar dat kan gewoon weg niet en is niet per definitie het meest duurzaam. Stel je wilt alles van pulp maken, dan heb je papier en karton nodig, en heel veel. Daarvoor zijn er in de wereld te weinig bomen. En voor elk ander vervangend product heb je natuurlijk ook grondstoffen nodig, en veel. Dus die switch naar een duurzamer product is en blijft een proces. Per keten is er een andere behoefte.”

Echter zegt Gert-Jan daar ook bij, dat het goed omgaan met plastic producten in de praktijk niet altijd even soepel verloopt. Er zijn nog veel plekken waar het plastic niet hergebruikt of waar een specifiek type plastic in een land wel of niet wordt gedetecteerd bij de afvalverwerking. Belastingen, regelgevingen en subsidies met verduurzamingsdoeleinden helpen eraan mee om hergebruik van grondstoffen te stimuleren. Dit zorgt voor grotere bereidheid om te verduurzamen vanuit bedrijven door middel van subsidies en regelingen, als voor consumenten door bijvoorbeeld statiegeld.

“Kinderen vinden het vaak leuk om lege flesjes te zoeken om vervolgens geld te gaan sparen als zij deze lege flessen in de supermarkt inleveren. Dat is zo leuk om te zien, hoe zoiets kleins je toch een stuk bewuster kan maken, en dat je er zo dus ook mee opgroeit. Het begint gewoon vaak met wat kleins en dat zet mensen aan tot denken. De kinderen groeien ermee op en dat zal later ook meegenomen worden.”


EE50301AP - In-Box 3x pot 10.5 - 11- 12 - 13cm (after-press)

De komende IPM in Essen is Modiform in hal 3, stand 3A23 te vinden. De beurs vindt plaats van 23 tot en met 26 januari.

Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
contact@modiform.com
www.modiform.com