Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pionier Lourens van Geest van LVG Plants wordt 80

Lourens van Geest, de oprichter van potplantenkwekerij LVG Plants in Zuid Afrika, mag vandaag, 9 januari, 80 kaarsjes uitblazen. Deze geboren en getogen Westlander genoot afgelopen zaterdag al van een feestje waar zijn drie zoons, speciaal voor deze gelegenheid, Peter Kruithof van de Westlandse band de Kromme Jongens laten overvliegen. Zijn zoons runnen nu de 11ha grote kwekerij in Krugersdorp die hun vader in 1985 heeft opgericht. Samen met hun vader hebben ze het bedrijf uitgebreid tot een van de grootste en modernste kwekerijen in Zuid-Afrika. Ook al is Lourens sinds 2009 gepensioneerd, hij is nog altijd nauw betrokken bij het bedrijf en heeft er een adviserende rol. Maar hoe begon zijn Zuid-Afrikaanse avontuur eigenlijk en wat maakte het zo een succes? Zijn zoon Geert vertelt.

Hoe het allemaal begon?
Geboren aan de Woutersweg in 's-Gravenzande ontdekte Lourens al vroeg in zijn volwassen leven een passie voor bloemen en planten. Geert: "Hij zat bij de marine, maar op jonge leeftijd, op zijn 17de, heeft hij een ernstig ongeluk gehad. Daarna is hij met zijn vader, Ivo Jan (IJ), freesias, lelies en anjers gaan telen aan het Bruine Laantje in Naaldwijk. Op een dag kregen ze een Zuid-Afrikaanse teler op bezoek die hun nieuwe kas wilde zien. Hij vroeg mijn vader om voor hen te komen werken in Zuid-Afrika en zo is het balletje gaan rollen. Samen met onze moeder hebben ze eerst het land bezocht en kort erna besloten ze te emigreren. Destijds met mijn broer Ivo en ik, Bart is later in Zuid-Afrika geboren."

Lourens begon als inkoper op de bloemenveiling in Johannesburg voor de familie die de veiling heeft opgericht, de familie Toxopeus en die zelf ook een kwekerij hadden. "Samen met deze familie heeft hij LVG Plants opgezet en in 1995 alle aandelen overgekocht en ging hij alleen verder. Toen verhuisde het bedrijf geleidelijk naar de huidige locatie in Krugersdorp. Mijn broers en ik zijn allemaal in het bedrijf gekomen en hebben sinds het pensioen van onze vader het stuur overgenomen. Ieder heeft zo zijn eigen vakgebied en expertise."

Trots
De broers zijn erg trots op hun vader. "Ten eerste om het avontuur dat hij is aangegaan. Destijds was een verhuizing vanuit Naaldwijk naar een andere plaats al een grote stap, laat staan een emigratie naar een land 10.000 km verderop. Daarnaast bewonderen we zijn doorzettingsvermogen, iets wat je echt moet hebben in een land zoals Zuid-Afrika, maar ook de de rust die hij in zich heeft en hoe hij tegenslagen kan absorberen. Een van onze grootste tegenslagen was de tornado in 2017 die in een paar minuten 3 hectare van de kwekerij verwoestte. Waar wij in paniek schoten, bleef hij kalm en dacht hij direct aan oplossingen. Hij kan goed zaken overzien en doordenken en heeft natuurlijk onwijs veel ervaring. Een ander voorbeeld is hoe hij omspringt met de energieprijzen. Deze zijn de laatste tijd ook bij ons enorm omhoog gegaan, maar waar dit bij ons tot aarzelingen leidde, adviseerde hij ons juist verder te investeren. Hij vergelijkt het dan met de gasprijzen in Nederland in de jaren 80, die waren toen ook heel hoog, maar gingen ook vanzelf wel weer omlaag. Maar bovenal heeft hij zijn succes te danken aan het gewoon op z'n Westlands hard werken."

"Bij problemen of uitdagingen denken we altijd aan hem en hoe hij het zou oplossen. We zijn daarvoor ook nog erg blij dat hij nog steeds betrokken is bij het bedrijf en ons voorziet van advies. Hier een voorbeeld van zijn de vele stroomstoringen waar we in Zuid-Afrika mee te maken hebben. We hebben nu grote accu's gekocht die we in combinatie met de recent geïnstalleerde pv panelen kunnen aanzetten."

Duurzaamheid
En duurzaamheid staat bij Lourens en het bedrijf hoog in het vaandel. "Een CO2-neutraal bedrijf worden is een wens van onze vader en nu ook een doel van ons bedrijf geworden." En de broers hebben al aardig wat geïnvesteerd de afgelopen jaren. Zo hebben ze het grootste solar collectoren veld om warm water op te wekken en hebben ze 1 megawatt PV panelen geplaatst. Naar eigen zeggen staan er daarnaast nog meer investeringen met betrekking tot het verduurzamen van het bedrijf op de planning.

Westlands feestje
De verjaardag van Lourens werd afgelopen zaterdag al gevierd met een optreden van Peter Kruithof, hoofdzanger zanger en gitarist van de Kromme Jongens. Voor Lourens echt een stukje terug naar zijn roots. Ook omdat Peter zijn neef is. "We hebben hem en zijn vrouw over laten komen en speciaal voor mijn vader's verjaardag heeft hij een liedje geschreven. Wat een prachtige avond was dat!"

Voor meer informatie
LVG plants
www.lvgplant.co.za