Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matthijs Plas, Projectmanager bij Greenport West-Holland:

"Bij bedrijven bestaan nog veel vragen over duurzaam verpakken"

Greenport West-Holland, Florpartners, Tuinbranche.nl, Royal FloraHolland en VGB organiseerden onlangs een bijeenkomst over duurzaam verpakken: ‘Samen naar een circulaire tuinbouwketen – het kan: Informatie en Inspiratie rondom verpakkingen’. Meer dan 80 deelnemers wisten de weg te vinden naar deze bijeenkomst, die plaatsvond bij Ter Laak in Wateringen. Matthijs Plas (Greenport West-Holland): “Vaak wordt bij het onderwerp ‘duurzame verpakkingen’ gedacht dat er zaken níet kunnen; wij wilden laten zien dat er juist veel wél kan.”

De bijeenkomst startte met een aantal plenaire presentaties. Siem Haffmans (Partners for Innovation) opende met een presentatie over wet- en regelgeving omtrent verpakkingen, Bart Boevé (Florpartners) vertelde over het digitaliseren én ontsluiten van verpakkingsdata, Floor Schamp (VGB) gaf een presentatie over Euro Plant Tray en Niels van Marle (KIDV) ging in op de verpakkingsketen. In de middag waren er breakout-sessies over Rethink, Recycle en Reuse.

Matthijs Plas, Projectmanager Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen bij Greenport West-Holland: “We hebben de deelnemers meegenomen van een ‘hoogover’ wettelijk kader en de ontwikkeling daarin naar hele concrete lopende projecten in de sector en vervolgens in breakout sessies besproken wat dit voor de losse schakels en de keten als geheel betekent.”

Er waren zo’n 60 bedrijven bij de bijeenkomst. “Er waren vertegenwoordigers van bedrijven uit de hele keten: van veredelaars tot handelaren. Een teken dat het onderwerp ‘duurzaam verpakken’ leeft. Hoe dat komt? Er komt steeds meer wetgeving zoals CSRD, bij veel bedrijven is duurzaamheid inmiddels echt ingebed in de organisatie en het publiek vraagt steeds nadrukkelijker om duurzame verpakkingen.”

Wat kan wél?
Aanleiding om de bijeenkomst te organiseren was een eerder event over de Beslisbomen Duurzaam Verpakken. Plas: “Tijdens die bijeenkomst bleek dat er bij bedrijven nog veel vragen bestaan over duurzaam verpakken, onder meer over wet- en regelgeving en over mogelijke oplossingen. Met deze bijeenkomst wilden we bezoekers over die onderwerpen informeren en motiveren. En we wilden de focus leggen op ketensamenwerking; samen bespreken en leren van elkaar. Vaak wordt bij het onderwerp ‘duurzame verpakkingen’ gedacht dat er zaken níet kunnen; wij wilden laten zien dat er juist veel wél kan. En dat is gezien de reacties na afloop goed gelukt.”

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: