Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duizenden bio-fruitstruikjes gered door Meer Bomen Nu

Tholen – Stichting Meer Bomen Nu heeft de afgelopen weken zo'n 25.000 biologische fruitstruikjes gered. Alleen al door de afdeling Groningen zijn op donderdag 25 april 4.500 rode- en blauwe bessenstruiken uitgedeeld aan enthousiaste belangstellenden uit de provincie Groningen en omgeving. Meer dan 80 mensen hadden zich aangemeld om deze biologische struikjes te bemachtigen en zo te voorkomen dat ze versnipperd worden. De bessenstruiken die 2-3 jaar oud zijn krijgen zo een nieuw thuis voordat het plantseizoen begint.

"Het was ontzettend gaaf om dit samen te doen en we hadden een geweldige opkomst. We wisten pas heel kort van tevoren dat er ook een goed gevulde vrachtwagen naar Groningen zou komen met deze bessenstruiken. Dus hebben we snel de actie via allerlei kanalen onder de aandacht gebracht. Binnen een aantal dagen waren alle struiken al besproken. Sommige mensen kwamen grote hoeveelheden halen, zij hebben bijvoorbeeld een voedselbos of grote moestuin. Er waren ook heel veel particulieren bij. Aanhangers werden gevuld en anderen namen een paar struikjes mee in fietstassen", vertelt Irene van Wijhe namens de afdeling Groningen van Meer Bomen Nu.

De struiken die bij Hof van Wierda in Ten Boer opgehaald werden, zijn afkomstig uit Wassenaar. Daar heeft de coöperatie 'Land van Ons' de regeneratieve tuinderij WIJdehorst gestart. De struiken zijn overgenomen van de vorige eigenaar en stonden in potten. Maar het is hoog tijd om ze in de vollegrond te zetten. Stichting Meer Bomen Nu heeft de struikjes overgenomen tegen kostprijs om ze via verschillende kanalen in Nederland een nieuw thuis te kunnen geven. Met een bijdrage van minimaal 0,50 eurocent per struik zijn de kosten voor vervoer en van de WIJdehorst gedekt. Irene: "Het belangrijkste doel was om de plant een goed thuis te geven, want op de plek waar ze nu stonden, konden ze niet op tijd de grond in."

De vrijwilligers kregen veel enthousiaste reacties, geeft ze aan. "Eén van de ophalers heeft de struikjes zelfs meegenomen naar Terschelling, waardoor Meer Bomen Nu de Waddenzee over is gestoken. Zij vond ook nog vier elzenstruikjes in de potten tussen de fruitstruikjes, die heeft ze ook geadopteerd." Een andere blije afhaler zei: "Het was een groot succes! Veel dank voor jullie inzet en vast ook de koude voeten. Ongelooflijk wat ik daar zag op de diverse karren. Ook kwam ik onderweg een dame op de fiets tegen met een paar bessenstruiken in de fietstassen: verschil moet er zijn! Ik ben heel blij met de planten, ze zijn werkelijk prachtig. Ik ga ze delen met mijn familie."

Meer Bomen Nu
Stichting Meer Bomen Nu is onderdeel van Urgenda. De organisatie plant elk seizoen honderdduizenden bomen in Nederland, met de hulp van duizenden vrijwilligers en diverse organisaties. Samen streven ze ernaar om de wereld mooier en klimaatbestendig achter te laten voor de volgende generaties. Ook het verhogen van de biodiversiteit en het bieden van handelingsperspectief aan mensen zijn doelen van de Stichting.

De organisatie probeert dit te bereiken door zaailingen te oogsten die overtollig zijn of die ongewenst in natuurgebieden groeien. Deze zaailingen worden opgeslagen in een tijdelijke opslagplaats, een bomenhub, of ze worden direct opgehaald door mensen die ze gaan planten. De locatie waar wordt geplant kan over vijf jaar weer een oogstlocatie zijn zodat er circulair groenbeheer ontstaat.

Voor meer informatie:
Ids Toxopeus (regiocoördinator provincie Groningen)
Meer Bomen Nu
[email protected]
www.meerbomen.nu