Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage Flower Expo Ukraine 2019

Tholen - De Oekraïense bloemensector heeft zijn jaarlijkse feestje weer gehad. Niet minder dan 9.000 bezoekers reisden af naar de hoofdstad - vanuit de stad zelf, maar ook vanuit het achterland en verschillende buurlanden - om zich te vergapen aan het aanbod vanuit de veredelingsbedrijven, kwekers en handelsbedrijven. Én om zich te vergapen aan het bloemschikken, een activiteit waar de duizenden bloemisten die het land rijk is geen genoeg van kunnen krijgen.

Klik hier voor onze fotoreportage


Ruud Klasens, Mariia Lazebna en Hennie Brockhoff van Schreurs; John Elsgeest van Flower Circus met 'zijn' twee bruidjes; Gustavo Montjo, Svitlana Stavska en Adrian Montalvo van Royal Flowers; en Katarina Eveleens en Martins Mazkalns van IP Handlers

De beurs, die dit jaar zijn 13de editie beleefde, is daarmee goed bezocht. Gemiddeld genomen gaat het goed met de economie, heeft de consument dit jaar weer wat meer te besteden en groeit naar verluid zowel de import als de lokale productie (voor meer informatie over de lokale markt, zie hier en hier).

Rozen
Wat opvalt is de enorme vertegenwoordiging rozenveredelaars. Ze zijn er allemaal en overal zie je rozen, met links en rechts een tulpje of chrysant, maar kwekers zelf staan er nauwelijks. Ook komen ze niet in groten getale op bezoek, deels omdat er geen groten getale zijn, deels omdat men er naar verluidt een forse community 'illegale' kwekers, d.w.z. kwekers die geen royalties betalen, op nahoudt. Achter de schermen beklaagt de veredeling zich daarover en schijnt er vanuit de lokale overheden weinig tegen gedaan te worden.

Van de andere kant is het niet anders: het assortiment bloemen mag dan duizelingwekkend zijn, zoals overal is maar een zeer beperkt deel daarvan is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de omzet. Rozen, dan tulpen, dan chrysanten, en alle rest is relatief marginaal. Overigens hoor je vanuit de tulpenhoek dan weer nauwelijks geluiden m.b.t. fraude, allicht omdat de dynamiek in de bollenproductie en -broei van een andere orde is dan de rozenkweek.

Klik hier voor de fotoreportage

De beurs werd geopend door (v.l.n.r.) directeur Nova Exhibitions Kuno Jacobs, Iryna Slobodyanyuk, voorzitter Flower Counsil Ukraine Maryna Kinakh, Nederlands ambassadeur in Oekraïne Ed Hoeks en zijn vrouw & 'Honorary President of Flower Expo Ukraine' Odilia de Ranitz .

2020
De organisatie is, zo blijkt uit het persbericht en de woorden van Kuno Jacobs, goed te spreken over het verloop van de beurs, het bezoek en de verschillende (nieuwe) activiteiten, conferenties en presentaties die er plaats hadden. De volgende editie staat dan ook al op de agenda: 7 - 9 april, zelfde tijd zelfde plaats.