Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kaswittevlieg signaleren en monitoren met behulp van feromonen PheroDes

In de strijd tegen de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum), introduceert HortiPro het feromoon Pherodes als een innovatieve oplossing voor de signalering en monitoring van deze hardnekkige plaag. De wittevlieg, die sinds de 19e eeuw een gevestigde plaag vormt in Nederlandse kassen, heeft een breed spectrum aan waardplanten waaronder tomaten, paprika, aubergine, gerbera, diverse potplanten etc.

Volwassen wittevliegen leggen hun eieren op jonge bladeren, terwijl de larven, zich aan de onderkant van de bladeren begeven. Ze veroorzaken schade door voeding te onttrekken en honingdauw af te scheiden, wat leidt tot de groei van roetdauwschimmels en een beperkte plantenfotosynthese.

Levenscyclus van kaswittevlieg
De kaswittevlieg kent een ontwikkelingscyclus van zes stadia, waarbij de volwassen vlieg opvalt door zijn grotere, witte verschijning en kenmerkende, deels overlappende, dakvormige vleugels. Eieren beginnen wit en kleuren naar paars, terwijl de larven en poppen platte schijven en beige ovaaltjes zijn. De voortplantingssnelheid en de ontwikkelingstijd van ei tot volwassenheid zijn afhankelijk van zowel temperatuur als gastheerplant; op tomatenplanten varieert dit van 21 dagen bij 25°C tot 51 dagen bij 15°C.

Populatieontwikkeling van kaswittevlieg remmen
Gezien de significante schade die de kaswittevliegen aanrichten, heeft HortiPro een specifiek feromoon ontwikkeld om zowel mannelijke als vrouwelijke witte vliegen aan te trekken naar gele vangplaten. Deze platen zijn voorzien van een centraal gat van 14mm voor het inbrengen van de feromoondispenser. De dosering van de dispensers verschilt per toepassing: 20 dispensers per hectare voor signalering, 50 voor reguliere monitoring en meer dan 100 dispensers per hectare voor intensieve monitoring.

De plaatsing van het feromoon is zorgvuldig overwogen. Zo worden in de tomatenteelt vangplaten bevestigd aan rollertraps en in de sierteelt adviseert HortiPro het gebruik van magneethaken aan kaspootconstructies. Voor potplanten kan de vangplaat aan een bamboestokje bevestigd worden om het zo tussen het gewas te plaatsen.

Het is aanbevolen om wekelijks 20 vangplaten per hectare te monitoren om de populatieontwikkeling en het effect van natuurlijke vijanden of selectieve groene of chemische bestrijding te beoordelen. Adviseur Eric Kerklaan: "Wissel deze telplaten wekelijks om zo niet te veel telwerk te hebben bij de wekelijkse scoutronde. De overige platen kunnen 1x per 4 weken gewisseld worden wanneer deze vervuild zijn."


PheroDes bij EveryD Flowers in De Lier, zomer 2023

Wittevlieglarven en adulten bestrijden
Met PheroDes krijgen telers er een extra optie bij in de bestrijding van kaswittevlieg. "Het feromoon biedt waardevolle inzichten in effectieve strategieën voor de bestrijding van kaswittevlieg."

Ook in het pakket van HortiPro zit Naturalis-L. "Dat is een goed werkend selectief groen middel op de verschillende larvale stadia en de adulten van de kaswittevlieg. Naturalis-L is een vloeibare bio-insecticide op basis van de werkzame stof Beauveria bassiana, stam ATCC 74040. "Naturalis-L is erg mild voor nuttige insecten en is vrij van MRL. In combinatie met de natuurlijke uitvloeier/ hechter HelioTerpen® Film wordt de werking van Naturalis-L nog eens extra versterkt."

Indien telers vragen hebben of verduidelijking wensen over de toepassingsstrategie van dit feromoon, adviseert het team van HortiPro telers om contact op te nemen met hun gewasbeschermingsadviseur. "Zij kunnen een afspraak voor u regelen met HortiPro. Door een samenwerkingsverband tussen klant, toeleverancier en producent te vormen, kunnen we de kaswittevlieg op een geïntegreerde en effectieve wijze bestrijden."

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.com

Publicatiedatum: