Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Werkbezoek Trias Westland

"Geothermie levert warmte maar ook schat aan informatie op"

De boortoren van Trias Westland is alom bekend en ook van een afstandje niet te missen. Het is één van de plekken waar in het Westland geothermie wordt gewonnen. Tijdens een werkbezoek van onder meer gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vertelden diverse betrokken partijen over de bijzondere samenwerking in het geothermieproject Trias Westland.


 
De vraag naar warmte in het Westland is groot vanwege de teelt van groenten, fruit en planten. Met aardwarmte kunnen de kassen duurzaam verwarmd worden. Daaraan werken het nutsbedrijf HVC, dat onder meer aardwarmteprojecten realiseert en duurzame energie produceert, en de greenportbedrijven die de warmte willen afnemen.

Volgens een innovatief systeem kan straks ieder bedrijf de warmte krijgen die nodig is. De aardwarmte is een goed alternatief voor aardgas. Het warme water wordt opgepompt uit de dieper gelegen aardlaag vanaf 2,3 kilometer diepte, de zogeheten Onderkrijtlaag.

Samenwerking en eigenaarschap
Bijzonder aan dit project is de samenwerking en het eigenaarschap van de tuinders via een eigen coöperatie. Een groot deel van het project wordt gedragen door belanghebbenden; de glastuinbouwers. De deelnemende tuinders zijn voor 15 jaar mede-eigenaar op basis van een kostprijsmodel. Er ontstaat een geothermiebedrijf van én voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw. Ook de Haagse Hogeschool, de gemeente Westland en de provincie dragen bij aan de innovatieve toepassing.

Tijdens een werkbezoek van onder meer Dion van Steensel (algemeen directeur HVC), Karin Zwinkels (wethouder gemeente Westland), Leonard Geluk (voorzitter CvB Haagse Hogeschool) en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra werden alle partijen bijgepraat over de stand van zaken van de boringen naar geothermie, de aanleg van een warmtenet voor de verspreiding en de rol van diverse partijen daarbij. Behalve warmte, leveren de boringen namelijk ook een schat aan informatie op, waar bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool verder onderzoek naar doet.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum: