Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Vissers, Maarel Orchids

"Wij investeren al jaren maximaal in duurzamere teeltmethodes"

Steeds meer siertelers maken werk van het On the way to PlanetProof certificaat. Wat beweegt siertelers om hier werk van te maken? Wat komen zij tegen op hun weg? Wat moeten ze ervoor doen en laten?

In een sierteelt special vertellen vijf telers over hun ervaringen met en visie op duurzamer ondernemen. Dit zijn Vilosa, Maarel Orchids, Kiepflower, Ovata en H.M. Tesselaar. We deler er één, het interview met René Visses, financieel directeur bij Maarel Orchids; de overige verhalen kunt u hier lezen. 

Maarel Orchids uit Maasdijk behaalde afgelopen september het On the way to PlanetProof certificaat. “Wij investeren al jaren maximaal in duurzamere productiemethodes. Dit levert niet direct financieel voordeel op, maar is bedrijfs- economisch zeker interressant voor de toekomst”, zegt financieel directeur René Vissers. “We willen vooroplopen, dat geldt ook voor duurzamer ondernemen, stilstand is achteruitgang.”

“Onze drijfveren om aan de slag te gaan met On the way to PlanetProof zijn glashelder”, zegt René. “We willen een transparant bedrijf zijn. Bovendien houden we natuur en sierteeltsector alleen overeind met duurzame productiemethodes. En als je het slim aanpakt, is hiermee veel voordeel te halen. Daarom kijken wij steeds opnieuw naar waar onze mogelijkheden liggen en welke investeringen we willen en kunnen doen op dit terrein. On the way to PlanetProof sluit met andere woorden helemaal aan bij onze bedrijfsfilosofie.”

Meest efficiënte energievoorziening
Veel punten scoorde Maarel Orchids onder meer met haar efficiënte energievoorziening. René: “Wij beschikken over drie warmtekrachtinstallaties waarmee wij aardgas omzetten in elektriciteit én warmte. De elektriciteit die we via Warmte Kracht Koppeling (WKK) opwekken, gebruiken we in het voor- en najaar voor het belichten van de planten. In de zomermaanden is de elektriciteit bestemd voor koeling van de kassen. De warmte die als ‘restproduct’ bij het opwekken van de elektriciteit vrijkomt, slaan we op in een buffer en gebruiken wij buiten de zomermaanden en ’s nachts om een optimaal klimaat in de kassen te creëren. De elektriciteit die wij niet zelf gebruiken, leveren wij terug aan het net.”

Nieuwe ambities
“Het komende jaar willen we onze waterhuishouding nog eens kritisch onder de loep nemen,” zegt René. “Het Nieuwe Telen biedt bovendien nieuwe kansen. En het voorkomen van ziektes en plagen doen we liefst maximaal biologisch. We zijn al aan het experimenteren met volledige biologische teelten, zo sorteren we alvast voor op wat de toekomst in petto heeft.”

‘Alle eisen binnen één certificaat’
“Wat betreft het certificaat zelf hebben we ook nog wel een wens”, zegt René. "We zien graag dat On the way to PlanetProof bij retailers binnen Europa bekender wordt, exporteurs en SMK kunnen daar vast een rol bij spelen. We ervaren nu al dat vooral klanten uit Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk steeds meer oog krijgen voor duurzame teeltmethodes. Als we al die toekomstige eisen in de Europese markt kunnen borgen binnen één certificaat, in plaats van in tien verschillende, bespaart dat telers veel werk en kosten. En het voorkomt wildgroei van certificaten.”

bron: SMK

Publicatiedatum: