Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Perfecte rozen zonder zwartverkleuring onder ReduFlex Blue

Rozenkwekerij Cananvalle in Ecuador gebruikt ReduFlex Blue tegen zwartverkleuring (blauwverkleuring, blackening) van de bloemblaadjes. Dat bespaart veel arbeid. Bovendien oogsten ze langere bloemstelen en is het kasklimaat aangenamer om in te werken.

Rode rozen hebben in veel landen een grote symbolische waarde. Nog meer dan andere bloemsoorten moeten ze er daarom perfect uitzien. Je geeft immers geen boeket cadeau waar iets op aan te merken is. Daarom kan zwartverkleuring van bloemblaadjes bij de rode cultivars een grote belemmering vormen voor de verkoop, ook als de bloem er verder goed uitziet.
Al in de jaren tachtig hebben Israëlische onderzoekers zich beziggehouden met dit probleem. Uit hun onderzoek bleek dat UV-straling de boosdoener is en dat lage temperaturen het probleem verergeren. Als je echter de UV-straling effectief weet te blokkeren, heeft tijdelijke koude geen effect meer.

UV in folykassen
Het is dus niet verwonderlijk dat dit probleem juist in folykassen voorkomt. Plastic laat immers UV door in tegenstelling tot glas. Om die reden worden nieuwe folies geleverd met een UV-blokker, maar die breekt in de loop van de tijd af. Daardoor laat het kasdek steeds meer UV door en verergert het probleem van blackening.
Rozenkwekerij Cananvalle in Ecuador had met dit probleem te kampen bij het ras Freedom. “Meestal zagen we blackening alleen aan de rand van de bloemblaadjes, maar soms verkleurden ze helemaal. Om dat te voorkomen, omhulden we elke rozenknop met een plastic netje om hem te beschermen tegen UV-straling. Dat leverde veel extra arbeid op”, vertelt teler Arturo Salazar.

UV effectief blokkeren
Mardenkro raadde aan om ReduFlex Blue uit te proberen om het probleem te tackelen. De coating is oorspronkelijk ontwikkeld om het aandeel blauw in het PAR-licht te reduceren. Maar uit metingen in het eigen laboratorium van Mardenkro blijkt dat ReduFlex Blue tevens UV (250-400 nm) vrijwel volledig blokkeert.
“Vanaf juli 2017 hebben we op 2500 m2 ReduFlex Blue getest. Omdat we het hele jaar hetzelfde klimaat hebben, blijft de coating steeds zitten. We hebben ervoor gezorgd dat de laag heel uniform aangebracht is”, zegt Salazar.
“We zijn erg enthousiast over het effect. Niet alleen is het probleem van zwartverkleuring heel sterk teruggelopen, maar ook zien we nu langere bloemstelen. Samen zorgen deze effecten voor een betere productie. Ook kleuren de bloemen beter”, vertelt hij.

Betere arbeidsomstandigheden
Een bijkomend voordeel is dat het personeel het plezieriger vindt om in de gecoate kas te werken. Het is er wat koeler. Dat komt omdat ReduFlex Blue ook de warmtestraling (near infrared) blokkeert. “We zijn heel tevreden over het resultaat en zien tot nu toe geen enkel nadeel. Daarom gaan we ReduFlex Blue op een groter oppervlak gebruiken en bij andere rassen”, zegt de bedrijfsleider.
Inmiddels heeft ook een andere rozenkwekerij in Ecuador goede vergelijkbare ervaringen met ReduFlex Blue.


Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com
Publicatiedatum: