Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

President Singapore onder indruk van energiebesparing in tulpenteelt

Eind november bracht de president van Singapore een staatsbezoek aan Nederland. Samen met koningin Maxima maakte zij kennis met de meerlagenteelt van tulpen. Tulpenkwekers besparen hiermee bijna 45% energie.

De bezoekers uit Singapore waren onder de indruk van de Nederlandse innovaties in de (glas)tuinbouw. De meerlagenteelt is een nieuwe methode. Hierbij stapelen kwekers de tulpen in hun kassen. Ze liggen in 2 tot 3 lagen boven elkaar te broeien. Dat bespaart niet alleen ruimte, maar ook energie en kosten.

45% energiebesparing
Bij de productie van tulpen gaat het om een energiebesparing van circa 45%. Modelberekeningen laten zelfs grotere besparingen zien. Broei je tulpen in 6 lagen in een gesloten teeltruimte? Dan kan het verbruik nog eens met de helft dalen.

Onderzoeksproject meerlagenteelt
Aan de Wageningen University & Research (WUR) loopt een meerjarenonderzoeksproject over meerlagenteelt van tulpen. Het project is in het kader van het convenant Schone en Zuinige Bloembollen- en Bolbloementeelt. Hierin werkt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en met RVO.nl.

Samenwerking met Singapore
De WUR werkt al langer samen met universiteiten in Singapore. Tijdens het bezoek werd een bestaande overeenkomst verlengd. De resultaten van het tulpenonderzoek zijn mogelijk interessant voor de Singaporezen. De meerlagenteelt is een efficiƫnte, toekomstbestendige manier om verschillende gewassen te verbouwen.

Voor het Nederlands bedrijfsleven biedt het kansen voor kennisoverdracht en export van deze nieuwe technologie.

bron: RVO

Publicatiedatum: