Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere manier voor meten van opname CO2 door planten

Om nauwkeurig te kunnen voorspellen hoe het klimaat in de toekomst verandert moet worden bepaald hoeveel broeikasgassen — met name CO2 — zich in de atmosfeer bevinden. Planten nemen CO2 op via fotosynthese. De hoeveelheid CO2 die hierbij uit de lucht wordt opgenomen kan grofweg geschat worden, maar er is grote onzekerheid over. Ook is niet precies bekend hoe de fotosynthese verandert als het warmer wordt of als de CO2-concentraties stijgen. De CO2-opname valt niet direct te meten op een schaal groter dan een plantenblad, zoals bijvoorbeeld over een heel bos. Linda Kooijmans onderzocht of het mogelijk is om, gebruikmakend van het gas carbonylsulfide, toch de CO2-opname door fotosynthese te bepalen.

Beeld genomen uit het proefschrift

Haar onderzoek wijst uit dat deze methode verschillende handvatten biedt om klimaatsystemen inderdaad beter te begrijpen. Ze promoveert op 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen 

Grote delen van het proefschrift Carbonyl sulfide, a way to quantify photosynthesis van Linda Kooijmans zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Publicatiedatum: