Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mooie Moederdag voor kweker en handel in de maak

Tot 1 euro meer voor de orchidee

Tholen - "Het is echt geweldig druk geweest de afgelopen dagen. We hebben vorige week last minute nog een aantal grote orders de deur uitgedaan en voor de klok werd tot 1 euro de plant meer betaald dan normaal. Voor ons en onze collega's eindelijk weer positief nieuws."

Dat vertelt Jan Termeer van orchideeënkwekerij Hoog Bos. Zondag is het Moederdag en een lichte koorts maakt zich van het bedrijf, maar natuurlijk ook collega kwekers en de handel meester. Immers, in een week of twee moeten enkele tientallen procenten meer stuks verwerkt worden, is zon of regen voorwerp van speculatie en kunnen ook andere gebeurtenissen als het niet draaien van de klokken de gemoederen doen oplopen.



Eerst en vooral is het de dag van het boeketje. Eén op de vier moeders in Europa krijgt bloemen- of planten cadeau. Het overgrote deel daarvan is een bloemetje, met daarin traditioneel de roos als grootste categorie. FloraHolland draait op een normale week zo'n 80 miljoen omzet, deze weken is dat tegen de 135 miljoen. 20% daarvan is rozen, zo bracht eerder deze week veilingmeester rozen Menno Nan in herinnering.

Phalaenopsis
Ook in de planten lijkt men dit jaar, net als 'topjaar' vorig jaar, weer op goede resultaten af te stormen. Zo meldde bijvoorbeeld gisteren Dijk van Dijk hortensia's deze week 15% meer planten te hebben verkocht dan het voorgaande jaar, en worden ook bij andere kwekers positieven geluiden gehoord.

Wat tot nog toe achterbleef was de orchidee. In de laatste paar maanden van vorig jaar stonden prijzen in dit segment onder druk, een trend die zich ook in de eerste maanden van dit jaar doorzette. Nu, voor de Moederdag, wordt dat in elk geval ten dele rechtgezet. "Normaal kun je meer planten brengen, maar niet per se voor meer geld", weet Jan. "Dat is nu wel anders. We hebben de laatste maanden al goed zaken kunnen doen, vooral omdat we ons richten op de meertakkers, maar ook onze collega kwekers moeten hun planten goed verkocht hebben. Er was beduidend minder aanvoer op de klokken, dat zegt wel genoeg. Bovendien zijn er onderling nog wel partijen over en weer gestuurd, om maar aan de acties van deze of die retailer te kunnen voldoen."

Internationaal
Moederdag is geen Nederlandse, maar een internationale aangelegenheid. In veel landen valt het feest op deze dag (13 mei), en zo ook in Amerika. Daar wordt naar verwachting voor ruim 2,5 miljard dollar (2,17 miljard euro) aan bloemen uitgegeven. Ook bij Amerika's de grootste bloemen toeleveranciers, Colombia en Ecuador wordt Moederdag gevierd. Voor Colombiaanse plantenkwekers wordt voor deze dag tot wel 20% van de jaaromzet gerealiseerd.

Deens Karren

Dichter bij huis wordt er, het kan ook niet anders, geklaagd. De klokken in Naaldwijk en Aalsmeer staan stil, zo is genoeglijk herhaald, maar pregnanter is het vermeende tekort aan karren. Op de veiling leidt dit tot wachttijden en frustratie bij handel en bij kwekers, maar de veiling zelf lijkt maar zeer ten dele blaam te treffen. "Door het koude voorjaar zijn veel CC-containers bij klanten blijven staan, simpel weg omdat de planten niet verkocht werden. De retourstroom is hierdoor (nog) niet of te laat op gang gekomen. Tegelijkertijd trok juist in aanloop naar de topdagen de vraag naar CC- containers aan", aldus de coöperatie in een schrijven op de website. Daar wordt nog aan toegevoegd dat men alle zeilen bijzet: middels 'onbalansritten' worden vrije karren en platen naar locaties gebracht waar de nood het hoogst is, men hoeft geen opslagkosten te betalen, extra karren worden gehuurd en klanten en kwekers zijn benaderd vrij materiaal uit te lenen.