Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Wilgenlei, Barry van der Knaap:

Kijkje in de Champions League van het duurzaam produceren

Tholen - De teelt en bedrijfsvoering moet steeds schoner en duurzamer, maar wat als je niet achter de feiten aan, maar op de wetgever vooruit loopt? “Sinds kort mogen kwekers niets meer lozen en hebben tal van bedrijven alle moeite om dat op tijd voor elkaar te krijgen. Zo niet bij ons. Twintig jaar geleden, toen we deze kas lieten bouwen, waren wij misschien wel de eerste in het land, die een volledig gesloten watersysteem realiseerden.”


Barry van der Knaap

Dat vertelt Barry van der Knaap van Kwekerij De Wilgenlei uit Bleiswijk. Op een rondje door de kas vertelt hij over de onderneming, die tegenwoordig door hem en zijn broer, Robin van der Knaap, gerund wordt. De kweker is bekend van de hibiscus, die de vader van de jonge ondernemers al sinds mensenheugenis teelt en beschikt daarnaast over een breed assortiment Ficussen. Een groot deel daarvan is exclusief bij De Wilgenlei in productie.

Duurzaam duurzamer duurzaamst

Duurzaam en schoon ondernemen, daar legt Barry graag de nadruk op. De laatste jaren een 'hot issue', maar bij De Wilgenlei hadden ze dit thema al veel langer in de smiezen. Zo worden er met regelmaat testen uitgevoerd op diverse vlakken om het productieproces nog duurzamer te maken, een recent voorbeeld hiervan is een test met veenarm substraat. Daarnaast heeft men op teeltgebied een medewerker in dienst die zich uitsluitend bezig houdt met biologische gewasbescherming, die de hele dag planten scout en waakt over het juiste biologische evenwicht. En ook is men, wat betreft de energievoorziening en met dank aan een restwarmtekoppeling met nabijgelegen industrie, bijna van het gas los. “Een enkeling wil daadwerkelijk schoner en duurzamer telen, maar er zijn er ook veel die precies genoeg doen om het juiste stempeltje te krijgen. Duurzaamheid gaat bij ons vooral om de inhoud”, aldus Barry.



Naast gebruikelijke certificeringen als MPS-A, GAP en SQ is De Wilgenlei inmiddels ook begonnen met MPS-ProductProof. Dit is een certificaat waarbij middels onafhankelijke monsternames kan worden aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt. Ook zit men in het proces waarbij footprint berekeningen worden gemaakt van alle producten, een manier om te zien wat de impact van bepaalde keuzes zijn op het milieu.



Groene vingers
Het ambacht, de groene vingers - die zijn bij De Wilgenlei nog echt belangrijk. Hier dan ook geen massaproductie maar veel handwerk, een klein maar vast team medewerkers en veel aandacht voor het optimaliseren van het teeltproces en productinnovatie. De jonge garde staat inmiddels aan het roer, maar juist in de teelt, in het eigenlijke ambacht, maken Barry en Robin nog dankbaar gebruik van de expertise van hun vader.

Qua teelt heeft men verschillende soorten tropische kamerplanten zoals dieffenbachia en ficussen. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar de hibiscus. Die is dan ook niet makkelijk te telen. Normaal gesproken is de Hibiscus het plantje dat bekend is van de kleurrijke bloemen, die er echter na twee dagen al weer afkukelen. De Wilgenlei heeft, in samenwerking met de Deense veredelaar Graff Breeding, de rassen in huis die daar van afwijken. De bloemen zijn groter en blijven minimaal 4 à 5 dagen op plant open staan. Deze soorten worden vermarkt onder het merk HibisQs. Verder kweekt men een exclusief product zoals de Plumbago.




Nu de handel de laatste twee jaar weer goed loopt is het, wat Barry betreft, vooral zaak vooruit te kijken en teelt en assortiment toekomstbestendig te maken. Het is ook wel eens een onsje minder geweest, weten ze uit eigen ervaring. Ook zijn er altijd nog verdere stappen te zetten op het gebied van duurzame en biologische productie.

Voor meer informatie:
De Wilgenlei
Barry van der Knaap
Hyacintenweg 4
2665 NC Bleiswijk
T: +31 (0)10 266 39 10
F: +31(0)10 266 39 20
M: 06 388 23 115
E: barry@dewilgenlei.nl
www.dewilgenlei.nl