Binnenkort teelt u op rijstvlies

De meeste glastuinders gebruiken een op veen gebaseerd substraat voor de teelt van hun gewassen, maar er is een trend richting het gebruik van alternatieve substraten zoals kokosnoot, houtvezel of voorgekookte rijstschillen. Telers proberen voortdurend het perliet in hun teeltmixen te vervangen omdat perliet niet- hernieuwbaar en anorganisch is. Sommige telers experimenteren met het gebruik van rijstkaf in hun substraatmengsels, anderen gebruiken het als bovenlaag.

Rijstvlies of -kaf is de beschermende omhulling van rijst. Deze schillen zijn een bijproduct van de rijstverwerkende sector en kunnen vers of voorgekookt zijn. Vers rijstkaf volgt direct uit rijstverwerking.

Voorgekookte rijstschillen (bekend als PBH) worden gestoomd, waardoor alle in het product aanwezige zaden worden gedood. Net als perliet verhogen rijstschillen de afwatering en porositeit van een substraat zonder gevolgen voor de stikstof. Telers die ze gebruiken, moeten echter extra voorzichtig zijn omdat de rijstschillen een hogere pH waarde hebben (van 6,5 tot 8,0) dan voor de meeste kasgewassen optimaal is (5,8 tot 6,2). 

Klik hier om het e-Gro Alert te downloaden (PDF). 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018