Warja Abrosimova, Dekker Chrysanten

Vrouwendag-stress bij de Slavische man

Vrouwendag is nog niet zo’n bekend fenomeen in Nederland, maar er wordt een hoop geld verdiend met de verkoop van bloemen naar Oost-Europa in de aanloop naar deze feestdag. Vandaag, 8 maart, wordt het gevierd en in onderstaande vertelt Warja Abrosimova, marketing manager Oost-Europa bij Dekker Chrysanten, over de maatschappelijke, economische en (bij het mannelijk deel van de bevolking) psychologische strubbelingen die dit fenomeen met zich meebrengt.

"Als je in het Russisch googelt aan wie wat te geven voor Vrouwendag, worden de volgende personen genoemd: 1) moeder 2) meisje 3) collega 4) vriendin 5) echtgenote 6) leerkracht 7) leidster kinderopvang 8) dames 9) schoonmoeder. Schoonmoeders komen er dus niet al te goed vanaf en ook mis ik nog een paar belangrijke vrouwen, zoals buurvrouw (beter een goede buur dan een verre vriend(in)) en zus. Maar je kunt natuurlijk niet alles bijhouden.


Nervositeit bij de bloemeninkoop. Foto's zijn gemaakt bij C&C Azalia Group in Moskou (http://azaliagroup.ru/)

Vrouwendag is een stressvolle tijd voor alle mannen omdat zij een goed lijstje moeten maken van welke vrouwen in hun leven een cadeau te geven. Het is gebruikelijk bloemen of een plant te geven. Natuurlijk kan er altijd nog wat bij gegeven worden, afhankelijk van de eigen portemonnee. Van iets kleins tot een luxe auto.De zakelijke felicitaties starten al op de dagen voor Vrouwendag. Elke vrouw krijgt van haar werkgever minimaal 1 bloem, maar dat kan ook een heel boeket zijn. Net hoe gul de werkgever is. Op 7 en 8 maart staan er voor marktkramen en winkels met bloemen rijen met mannen die een boeket willen kopen of hun bestelling komen ophalen. Een man bestelt meestal een paar boeketten voor een klein bedrag, een paar voor een hoger bedrag en nog een paar dure. Dit is afhankelijk van hoeveel vrouwen hij wil verwennen en wat zijn budget is. Hierbij worden grote bedragen uitgegeven. Een normaal boeket kost omgerekend zo’n € 20,-. Een fraai boeket kost al snel het dubbele en prijzen gaan tot wel € 1.000,-. Tot wel de helft van de jaarlijkse omzet van een lokale bloemenhandelaar wordt gemaakt voor Vrouwendag.Clara Zetkin
Oorspronkelijk is Vrouwendag gestart door de Duitse vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin. Op 26 augustus 1910 riep Zetkin op tot het houden van een jaarlijkse vrouwendag met als belangrijke eis het vrouwenkiesrecht. De eerste vieringen van Vrouwendag vonden plaats in 1911 en Vrouwendag verspreidde zich langzaam. In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor vrouwendag. Dat werd 8 maart. Op die dag in 1917 waren in St. Petersburg vrouwen massaal in opstand gekomen tegen voedseltekorten en de gruwelijkheden van de oorlog. Men wist toen nog niet dat dit zo’n belangrijke bloemendag zou worden. Het viel toen vast niet mee om in de winterperiode bloemen te telen.Nog steeds is Vrouwendag een dag die symbool staat voor de strijd die vrouwen wereldwijd moeten leveren voor gelijke rechten. Vrouwen hebben dezelfde capaciteiten als mannen, maar worden in veel samenlevingen nog steeds gezien als opvoeders en bestierders van het huishouden. De recente #metoo discussie toon wel aan dat er ook in het westen meer aandacht mag zijn voor Vrouwendag.In Rusland is Vrouwendag voor iedereen een vrije dag, waarop de vrouw centraal staat en ze de waardering krijgt die ze het hele jaar eigenlijk mist. Dit jaar valt 8 maart op donderdag. De regering heeft bepaald dat iedereen ook op 9 maart vrij is zodat iedereen een lang weekend heeft. Wij hopen met de hele Nederlandse sierteelt op een goede verkoop tijdens Vrouwendag zodat iedereen wat kan verdienen aan de waardering voor de vrouw. Dat is pas WIN-WIN!"Voor meer informatie:
Dekker Chrysanten
Julianaweg 6a
1711 RP Hensbroek
T: +31 (0) 226 45 60 60
F: +31 (0) 226 45 60 75
E: info@dekkerchrysanten.nl
www.dekkerchrysanten.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018