Arjan Smits:

"Het Nieuwe Telen is stapsgewijs investeren"

Bij van der Voort potplanten worden Spathiphyllum, Ludisia en Azalea gekweekt. Arjan Smits is als teeltmanager onder andere verantwoordelijk voor de afkweek van Spahtiphyllum. In 2016 heeft hij de basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT) gevolgd en in januari 2018 de kennis opgefrist tijdens de studiedag Telen in Balans.Hij is destijds begonnen aan de cursus om beter onderbouwd de teelt en het klimaat te kunnen sturen en daarnaast te besparen op energie. Op de website van Kas als Energiebron vertelt hij over zijn ervaringen met HNT.

Vocht afvoeren
"Voordat ik de cursus gevolgd had, was ik gewend om bij vochtproblemen te reageren door harder te stoken en ramen te kieren. Nu realiseer ik me dat de plant dan juist harder gaat verdampen en dus meer vocht produceert. Voor het afvoeren van vocht kijk ik nu niet meer alleen naar de RV, maar probeer ik het verschil in absoluut vocht binnen/buiten goed te volgen. Door bewuster te zijn van de mogelijkheden van afvoer via condensatie tegen het glas en van ventileren boven het gesloten scherm, kan ik nu op een betere manier het vocht beheersen."

Investeringen
"Wij hebben de laatste jaren ook investeringen gedaan om de teelt te verbeteren. De belangrijkste is de belichting tijdens de afweek waardoor de kwaliteit jaarrond beter is, de teeltduur korter en de teeltplanning stabieler is. Met meerdere PAR meters kunnen we beter sturen op de licht/etmaaltemperatuur verhouding in elke teeltfase. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in luchtbevochtiging bij de afweek en plantemperatuur meters om te voorkomen dat de plant in stress raakt."

Plant centraal
"Het is echt belangrijk om de plant centraal te stellen en de plant goed te monitoren. Zo zien we dat na de donkere periode van najaar en winter de plant extra moeite heeft om meer licht te verwerken en zien we dat de plant sneller in de stress raakt. Ook merken we dat als je één ding verandert (bijvoorbeeld meer licht) je gelijk moet reageren op diverse fronten: water, voeding, temperatuur met als gevolg meer snelheid. Mede daardoor kunnen we nu meer planten produceren met dezelfde energie als voorheen."

Tips:
Kom kijken bij van der Voort Potplanten tijdens Kom in de Kas op 7 en 8 april!

Wil je ook de basiscursus HNT volgen? De volgende basiscursus groep 76 start op dinsdag 20 maart.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018