Vanaf 2019 OCAP-CO2 voor PrimA4a

In de loop van 2018 gaat OCAp in de Haarlemmermeer, in het PrimA4a-gebied tussen de Westeinderplassen en de A4, de basisleiding aanleggen voor CO2-levering. De kassen in PrimA4a kunnen dan vanaf 2019 CO2 van Shell Pernis en bio-ethanolproducent Alco gebruiken.

Om de CO2 in de kassen te krijgen, zijn bronnen nodig die hun CO2 kunnen leveren en een leidingsnetwerk om de CO2 bij de bedrijven te krijgen. De bedoeling is dat op afzienbare termijn rest-CO2 van (bijvoorbeeld) afvalverwerker AEB (Amsterdam) beschikbaar komt. Om dat te realiseren, werken OCAP, LTO Glaskracht Nederland, Greenport Aalsmeer, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland nauw samen.

Gedeputeerde Economische Zaken Jaap Bond van de provincie Noord-Holland: "CO2 afvang en duurzame warmte zijn weliswaar voor het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot gunstig, maar ze vergen in eerste instantie wel enorme investeringen. Wil je de tuinbouwsector echt helpen verduurzamen, dan moet je als overheid zorgen dat deze technieken binnen bereik van de ondernemers komen. Als alle tuinders overschakelen op duurzame energiebronnen, kan bovendien de gaskraan in Groningen een flink stuk dichtgedraaid worden.”

Bron: GreenportAalsmeer

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018