"Grijs gronddoek tenminste 10% koeler"

Eind januari presenteerde ErfGoed op de IPM beurs een geheel eigen gronddoek. Algemeen directeur Hugo Paans van het Moerkapelse bedrijf: "We waren al langer op zoek naar een alternatief voor het traditionele zwarte doek. De uitdaging zat hem vooral in de vraag naar de juiste hoeveelheid reflectie. Daar hebben we met de kleur grijs het perfecte antwoord op gevonden."
 
Onderzoek heeft volgens Paans aangetoond dat een koelere teeltvloer zorgt voor een beter klimaat en dus voor een sterker en vitaler gewas. "Bij warm weer is het mogelijk onze vloeren te koelen door ze tot net onder het gronddoek vol te laten lopen met water. Dat is belangrijk omdat planten anders makkelijk in de stress raken."
 


Juiste hoeveelheid reflectie
Niet alleen de koelingsfunctie van de vloer beïnvloedt de temperatuur. Ook het doek is bepalend voor het klimaat. Daarom brengt ErfGoed een grijs gekleurd bovendoek op de markt. Paans: "In het verleden hebben we wel geëxperimenteerd met wit doek en ook met zwart-wit geweven doek. Voor bepaalde gewassen is dat absoluut een oplossing, maar andere gewassen ondervinden juist weer nadeel van de enorm hoge lichtreflectie. Grijs blijkt voor de meeste gewassen de beste oplossing. Het zorgt voor de juiste hoeveelheid reflectie waardoor de vloer koeler blijft, ook bij hoge zoninstraling."
 
Tenminste 10% koeler
Onderzoek in het laboratorium van ErfGoed heeft aangetoond dat de temperatuur bij het grijze doek tenminste 10% lager blijft in vergelijking met het zwarte doek. En dat is aanzienlijk. Omdat het doek speciaal ontwikkeld is voor ErfGoed kreeg het bedrijf ook de mogelijkheid om andere functies van het bovendoek te verbeteren. Zo zijn bijvoorbeeld de waterdoorlatendheid en de slijtvastheid verder geoptimaliseerd. Paans: "Bovendien zorgt de grijze kleur voor een prettige uitstraling en dus voor nog meer werkplezier."
 
60 jaar knowhow en ervaring
Dit jaar bestaat ErfGoed 60 jaar. Sinds de oprichting van het bedrijf is er veel gebeurd en hebben de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opgevolgd. Begon het bedrijf destijds met handmatig spitten, tegenwoordig beschikt ErfGoed over geavanceerde machines en legt het bedrijf teeltvloeren aan in alle delen van de wereld. Paans: "Wat hetzelfde is gebleven, is de drive om onze producten steeds beter te maken. Dat zit vanaf de oprichting van ons bedrijf in ons DNA. Alle knowhow en ervaring die er is vertalen we naar onze unieke teeltvloeren. Dat is ook wat klanten van ons verwachten. Een teeltvloer voor het meest optimale resultaat. En dat zullen we ook in de toekomst waar blijven maken."
 
Voor meer informatie:
ErfGoed
+31 (0)79 593 38 00
info@erfgoed.nl
www.erfgoed.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018