Tweede Kamer maakt plannen voor toekomst geothermie

De Nederlandse geothermiesector heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Ook in de toekomst worden nieuwe projecten verwacht: op 1 januari 2018 waren er 48 opsporingsvergunningen van kracht. Daarnaast ziet de geothermiesector sinds enkele jaren ook de eerste operators die in plaats van een eenmalig project, meerdere installaties beheren en plannen voor verdere uitbreiding hebben.Pijnpunten
In de sector zijn echter ook enkele pijnpunten te vinden. Zo blijft er tijdens de looptijd van een geothermieproject onzekerheid bestaan over factoren die de productie kunnen beïnvloeden. Omdat geothermie een relatief nieuwe techniek is in Nederland zijn er nog geen installaties die een volledige levensduur (van minstens 15 jaar) hebben doorlopen.

Bovendien ontstond er vorig jaar onrust over de veiligheid van de geothermiebronnen. In een brief aan de Tweede Kamer gaat Minister Wiebes (EZ & Klimaat) in op deze risico’s en op een aantal versterkingsmaatregelen die nodig zijn om de jonge geothermiesector toekomstbestendig te maken. Het gaat om aanvullende technische eisen, extra toetsen op financieel draagvlak en een wijziging van de mijnbouwregelgeving.

Lees de hele brief hier.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018