Zijn flexibele dunne glazen in kassen haalbaar?

In deze studie is de haalbaarheid van de toepassing van flexibele dunne glazen in kassen onderzocht. Met de ontwikkeling van dunne maar sterke glasplaten, zoals voor mobiele telefoons, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor kasdekvormen om deze in meerlaagse beglazing toe te passen als hoog isolerend kasdek.Flexibel dun glas is een gehard glas. Terwijl standaard gehard glas een thermisch proces doorloopt, gaat het hier om een chemisch proces, waardoor het glas veel sterker wordt. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid het dunner te maken en te buigen. Door het toevoegen van nanocoatings kan de reflectie verminderd en de lichttransmissie verhoogd worden. Zo kunnen meerlaagse kasdekken worden gemaakt met als resultaat een hogere lichttransmissie dan de nu beschikbare meerlaagse polycarbonaat kanaalplaten (PC), maar ook een hogere transmissie dan nu gebruikt dubbel isolatieglas.

De studie laat zien dat dit tot 20% additionele energiebesparing gebaseerd op warmte leidt bij Phalaenopsis. Dunne glazen zijn bijzonder sterk en kunnen ook in gebogen vorm worden toegepast. Hierdoor worden nieuwe kasdekvormen met glas mogelijk. Vooral het lage gewicht biedt hier voordelen. Belangrijke mechanische aspecten en bottlenecks hiervoor zijn in kaart gebracht. Door beperkingen in beschikbare afmetingen en hoge prijzen ligt de toepassing van dunnen glazen in kassen verder weg in de toekomst.

Het eindrapport van het project is vindt u hier.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018