Video: Eneco installeert houtgestookte biomassacentrales bij Bunnik Plant en Leo Ammerlaan

Aan de Irisweg in Bleiswijk worden op dit moment twee biomassacentrales gebouwd: een bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan en een bij Bunnik Plant. De twee duurzame bronnen met elk een vermogen van 12,5 Megawatt, leveren straks biowarmte aan de glastuinbouwbedrijven in de B-driehoek.

Spektakel

In het glastuinbouwgebied wordt iedere vierkante meter benut, meldt Gemeente Lansingerland. Veel ruimte voor een ‘reguliere aanleg’ (sleuven graven en leidingen leggen) was er dan ook niet. Voor dit leidingentracé is daarom gekozen om via vier gestuurde (HDD) boringen het grootste deel van het tracé aan te leggen. Deze boringen werden in december vorig jaar uitgevoerd. Bijzonder is dat ook leidingen onder de fundering van een viaduct van de Hogesnelheidslijn (HSL) door gaan. Bekijk de aanleg van bovenaf in dit filmpje:Planning

Hopelijk laten de weersomstandigheden de komende weken het boren van de overige twee leidingen toe (onder 5 graden Celsius wordt dit moeilijker), zodat aan het einde van het jaar circa 50% van de aanleg van het nieuwe warmtenet gereed is. De werkzaamheden duren nog tot en met maart 2018. Volgend jaar worden de eerste glastuinbouwbedrijven al aangesloten op duurzamere biowarmte. Met deze projecten wordt op jaarbasis in totaal ongeveer 14,5 mln. m3 aardgas bespaard.

bron: Gemeente Lansingerland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018