Royal Lemkes wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2018

Tholen - De 32e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door Royal Lemkes uit Bleiswijk. De handelaar mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Het bedrijf, dat de prijs gisteren in aanwezigheid van 500 belangstellenden in de Keukenhof kreeg overhandigd, liet daarmee biologische groententeler De Lepelaar en orchideeënkweker OK Plant achter zich.


Van linksboven mee met de klok: de winnaar Royal Lemkes, Jan Schrijver van De Lepelaar Jan de Ruiter van de ABN AMRO, vertrekkend voorzitter TOP Nico Koomen en de Désirée Olsthoorn met zusjes

Klik hier voor onze fotoreportage

Royal Lemkes is tot winnaar uitgeroepen, omdat het volgens de jury "opvallend veel verantwoordelijkheid toont en initiatief neemt om projecten op te zetten die de keten duurzamer maken. Royal Lemkes clustert bijvoorbeeld het groepsvervoer per regio, waardoor minder vervoersbewegingen ontstaan. Bovendien gaat het bedrijf duurzame relaties aan met leveranciers en klanten om niet maximale winst maar maximale impact te behalen. Bijzonder is het personeelsbeleid met als uitgangspunt dat de medewerkers en hun omgeving centraal staan. Vanuit die positie kan het bedrijf samen de klanten ontzorgen."


Zelf-benoemd 'Choco Evangelist' Ynzo van Zanten van Tony's Chocolonely

Tony
Key note speaker en inspirator op het evenement was Ynzo van Zanten van Tony Chocolonely. Hij vertelde over het merk en de manier waarop de repenmaker de cacaoboeren een duurzame toekomst probeert te geven. Door o.a. duurzame relaties aan te gaan met de producenten hopen zij uitbuiting en kinderarbeid tegen te gaan. Een flink saus marketing daarover - men doet weliswaar niet aan paid adds, maar met de wikkel en het vertellen van het 'verhaal' wordt wel degelijk de concurrentie het vuur aan de schenen gelegd - heeft het merk in enkele jaren tot een van de game changers in de choco-wereld gemaakt.


Volle bak

Nieuwe voorzitter

Voorzitter Nico Koomen maakte bekend dat hij komend voorjaar zijn functie zal overdragen aan Michiel van Ginkel. Van Ginkel is zeker geen onbekende in de tuinbouwwereld. Hij is vanaf 2014 managing director van ZON Fruit & Vegetables. Koomen, die zijn taak als voorzitter met veel aandacht en toewijding vervulde, treedt terug volgens het rooster van aftreden. Hij was twee maal drie jaar voorzitter.


Winnaar TOP 2017 Royal Lemkes. Foto: Tuinbouw Ondernemersprijs
 
Goed jaar voor de tuinbouw
Uit de resultaten blijkt dat 2017 een bijzonder goed jaar voor de tuinbouwsector was. De goede opbrengsten geven ondernemers ruimte om te investeren in de toekomst. De glasgroentensector boekt nu al drie jaar op rij de beste resultaten. Binnen die sector zijn de tomatentelers het meest succesvol. Het inkomen van de snijbloementelers blijft stabiel en stijgt iets. Het inkomen van potplantentelers is sterk gestegen als gevolg van goede prijsvorming. Bloembollentelers kunnen tevreden zijn, want ook zij schrijven al vier jaar goede cijfers. Het inkomen van boomkwekers en fruittelers verbeterde licht. Alleen de telers van vollegrondsgroenten verdienden afgelopen jaar minder als gevolg van lagere prijzen door meer aanbod.
Klik hier voor onze fotoreportagePublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018