Kim de Waal

Chrysanten telen zonder chemie

Zijn kas is volledig gevuld met slechts één soort chrysant. “Maar wel een hele mooie, sterke soort”, aldus Kim de Waal, kweker van de groene, geplozen Anastasia. Hij heeft zich in de jaren ontwikkeld tot ervaren specialist van deze chrysant. “De volgende stap is deze soort volledig biologisch telen.”

Zijn bedrijf gebruikt sinds 2016 bijna geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar water. Kim: “We hebben goed nagedacht hoe we onze Anastasia’s kwalitatief hoogwaardig kunnen houden zonder dat we chemisch hoeven te bestrijden. We hebben zelf een systeem ontwikkeld, waarbij met hogedruknevel de luchtvochtigheid op zo’n 70% zit. Daar houden insecten niet van en dus zijn er ze niet.”Natuurlijke vijanden
Hij vindt het logisch dat er zowel vanuit groothandelaar als vanuit de Nederlandse overheid strenger gestuurd wordt op duurzaam kweken. “Er is niet alleen meer vraag naar vanuit consumenten, het wordt ook steeds vanzelfsprekender een beetje beter te letten op de wereld om je heen. Daarbij is veel overleggen belangrijk, er zijn ten slotte veel natuurlijke vijanden van deze bloem. Denk aan vogels, rupsen, wantsen en luizen. Ik vind het prettig als mensen daarover meedenken.”Een van die mensen is Arie Schoneveld, inkoper bij FleuraMetz. Hij is erg tevreden met Preferred Supplier de Waal. En dat terwijl over chrysantenkwekers nog wel eens gedacht wil worden: lekker makkelijk, lampjes aan en draaien maar. Arie: “Hij laat zien dat het ook anders kan.” Dat is ook zichtbaar op productniveau, er gaan geen mindere bossen de deur uit. Arie: “Zijn takken zijn allemaal uniform, het gewicht en de kwaliteit is continu hetzelfde. Dat maakt hem niet alleen een betrouwbare partner, maar ook uitermate geschikt voor online aankopen.”

Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018