Zinniaproeven Fleuroselect leveren twintig nieuwe RHS-medailles op

De zinniajury van de Royal Horticultural Society (RHS) in het VK heeft aan twintig zinniavariëteiten een ‘Award of Garden Merit’ toegekend. De zinnia’s waren aangeplant in de RHS-showtuin Wisley in het kader van de Fleuroselect-campagne ‘2017, jaar van de zinnia’. Voor de proefbeplanting werden maar liefst 146 variëteiten gebruikt, allemaal aangeleverd door Fleuroselect-leden. Deze variëteiten waren ook in de Jardin des Plantes in Parijs te bewonderen. Bezoekers van beide tuinen konden heel de zomer lang van een enorme rijkdom aan zinniasoorten genieten.

Winnende zinnia’s
De juryleden kwamen op 31 juli en 12 september bij elkaar om de zinnia’s op de proefvelden te beoordelen. Aan de volgende variëteiten werd een medaille toegekend: Bright Pink, Golden Yellow, Salmon Rose en Giant Scarlet uit de Giant-lijn (Benary); Queeny Lime Red (Dittmar/Floragran); Purple Prince, Desert Sun en Old Mexico, plus Burgundy Bicolour, Orange en Red Bicolour uit de Aztec-lijn (Thompson & Morgan); Zinderella Peach en Soleado (Van Hemert & Co); Zowie! Yellow Flame (Syngenta Flowers); Solmar Red (Floranova); Envy (Mr Fothergills/Johnsons); Fire en Salmon Rose uit de Double Zahara-lijn, plus Cherry Improved en Coral Rose uit de Zahara-lijn (PanAmerican Seed).
Daarnaast werd de Award of Garden Merit nogmaals uitgereikt aan Yellow en Scarlet uit de Dreamland F1-lijn (Takii).


Twee van de vele winnaars: Double Zahara Fire en Queen Lime Red

Overigens besloot de jury dat het niet billijk was om de zinnia’s uit de Profusion-lijn te beoordelen: de planten waren aangetast door sclerotinia. Deze variëteiten krijgen volgend jaar een herkansing in een nieuwe proefbeplanting.

Zinniajury
De zinniajury bestond uit experts van twee RHS-commités (Ornamental Tender en Herbaceous), hoofdtuiniers van zowel publieke als private tuinen, personeel van RHS en van Kew Gardens, perkplantenspecialisten uit de sector, groenjournalisten en kwekerijexperts.

Uit het juryrapport: “Het was een ongewoon seizoen met veel warmte vroeg in het jaar en erg droge omstandigheden, waardoor de bodemtemperatuur snel steeg. De zinniaproefbeplanting kende daardoor een vliegende start. Als de nachten al wat warmer zijn als zinnia’s buiten uitgeplant worden, doen ze het enorm goed. Vandaar dat we de beoordelingsdatum wat naar voren moesten schuiven. De tweede helft van de zomer was nat en koud, zodat vrij veel planten het loodje legden door schimmelaantastingen. De ongebruikelijke weersomstandigheden waren meteen een goede test voor de zinnia’s, want zo werd duidelijk hoe goed de verschillende variëteiten tegen wisselvallige omstandigheden bestand zijn.”


Voor meer informatie:
Fleuroselect
Ann Jennen
E: info@fleuroselect.com
www.fleuroselect.com 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018