Xanthomonas aangetroffen in begonia mother stock in El Salvador

Update besmette begonia stekken Dümmen Orange

Een kleine maand geleden kondigde Dümmen Orange aan dat er in de begonia moederplanten in El Salvador de bladvlekkenziekte Xanthomonas was aangetroffen. Klanten zijn gewaarschuwd en de belevering van klanten in Noord-Amerika werd gelijk gestopt. Ook is een nieuw scouting protocol in werking gezet, zijn hygiëne maatregelen aangescherpt en is al het verdachte materiaal vernietigd.

Geluk bij een ongeluk

1,3% van de moederplanten op de farm in Las Mercedes, El Salvador, bleek geïnfecteerd met Xanthomonas. Volgens marketing manager Noord Amerika Lindsay Pangborn is het een geluk bij een ongeluk dat de besmetting vroeg ontdekt werd. "Maar een heel klein gedeelte van het uit te leveren materiaal was al daadwerkelijk verzonden."

De bacterie is anders dan de vormen van bladvlekkenziekte waar kwekers vaker mee van doen hebben, weet Pangborn: "Het is minder agressief, vormt geen gevaar voor andere gewassen en kan in de productie goed beheerst worden. Kwekers gespecialiseerd in de productie van begonia zullen hier dan ook weinig problemen mee ondervinden."

Klanten informeren
Volgens Pangborn springen klanten verschillend om met het nieuws. "Sommige orders worden gecanceld of er wordt voor vervanging gezorgd. Maar ook zijn er die hun order gewoon laten staan. Zeker wanneer zij ervaring hebben in het omspringen met bladvlekkenziekte, hebben zij vertrouwen er ook in dit geval goed mee om te kunnen gaan. Wij van onze kanten bieden extra technische support en leveren 5% extra uitgangsmateriaal, om aldus eventuele verliezen bij de klant bij voorbaat te compenseren."

Vanaf de productielocatie in El Salvador wordt ook onbewortelde stek naar klanten in Europa gestuurd. Volgens Pangborn kunnen 98% van de stekken normaal verstuurd worden."

Voor vragen kan men terecht via info@dummenorange.com.

bron: Dümmen Orange

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018