Interpolis: storm resulteert in 7 à 10 miljoen schade

Tholen - Het heeft gisteren flink gewaaid en, de glastuinbouw eigen, resulteert dat in scherven. Bij Interpolis, in de sector de grootste verzekeraar van het agrarisch bedrijf, zijn inmiddels 180 meldingen binnengekomen. Het grootste deel, 70 à 80 procent, betreft glastuinbouwbedrijven. De meldingen komen uit alle hoeken van het land, maar zijn gecentreerd in Zuid-Holland en dan weer vooral in en rond Bleiswijk.

Een eerste raming - een grove inschatting, benadrukt woordvoerder van Interpolis Adri Witlox - komt uit op 7 à 10 miljoen euro schade. Het gaat daarbij met name om glasschade (grootste pechvogel: 1500 kapotte ruiten), schade aan teelt & gewas is pas op termijn beter te preciseren.

VK
Overigens kregen ook de Engelsen het te verduren. Bij een Britse kwekerij, Lea Valley Growers, ging de gevel aan diggelen (video) en ook naburige bedrijven uit Lea Valley, dat zo'n 50 kilometer boven Londen ligt, melden schade.


Schade bij Lea Valley Growers, beeld genomen uit voornoemde video.

Kassenbouwers
Kassenbouwers en installateurs zijn momenteel druk bezig om de eerste schades te inventariseren en te herstellen. Er is wederom weer een grote behoefte aan essentiële zaken als reparatieglas en nieuw doekmateriaal. Bij Ridder Climate Screens staat de telefoon sinds woensdagmorgen dan ook roodgloeiend. De eerste installateurs meldden zich al vroeg in de ochtend met de vraag of er voldoende doek voorradig was om de getroffen tuinders uit de brand te helpen.

Doek 
 “We zijn direct aan de slag gegaan om vanuit onze ruime voorraad nieuw doek op maat te gaan maken”, vertelt Mario Scherpenzeel van Ridder Climate Screens. “We hebben veel ervaring met dit soort calamiteiten vanuit eerdere stormschades in het recente verleden. Omdat we toen ook veel tuinders hebben kunnen helpen met onze voorraad hebben we besloten om voortaan altijd voldoende doek op voorraad te houden. Het gaat om alle gangbare types scherm- energie- en belichtingsdoek, in meerdere maatvoeringen. Het is immers zaak om de installateurs zo snel mogelijk te voorzien van nieuw materiaal. Zo kunnen schermen op korte termijn worden gerepareerd en kan verdere schade aan het gewas worden beperkt. Snel schakelen dus.”


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018