David Quesada, Inverpalmas:

"Colombia: "Het was helemaal geen slecht jaar"

Door orkaan Irma was 2017 voor Zuid-Amerikaanse telers en Amerikaanse importeurs een jaar vol uitdagingen. Over het hele jaar genomen zien verschillende kwekers echter toch groei in vergelijking met 2016. De Colombiaanse rozen-, anjer- en mini-anjerkweker David Quesada van Inverpalmas, bijvoorbeeld, leed ook onder de nasleep van de orkaan, maar groeide qua afzet wel op Rusland en Europa.


David Quesada tijdens de FlowersExpo in Moscou, Rusland.

Orkaan Irma
Orkaan Irma bracht op zondag 10 september 2017 een vernietigend bezoek aan Florida. Gelukkig wisten de importeurs in deze regio zich snel te herstellen. De grootste uitdaging bleken de luchtvaartmaatschappijen, die niet met hetzelfde vliegschema terugkeerden. Hierdoor was er onvoldoende vrachtruimte om per vliegtuig bloemen van Zuid-Amerika naar Miami te krijgen. Bovendien stegen de brandstoftarieven, waardoor luchtvracht duurder werd.

De hele situatie legde veel druk op de telers en importeurs, maar gelukkig slaagden meerdere erin oplossingen te vinden. Quesada: "Het was niet gemakkelijk, maar we konden alternatieven vinden om de bloemen te verzenden. We vervroegden de verzending van bestellingen met een dag of twee en onze logistieke afdeling werkte met de vrachtagentschappen om dit gedaan te krijgen en ruimte voor onze klanten af te dwingen.”

Hogere omzet en marktaandeel
Andere markten vertoonden juist groei. Ze hebben hun marktaandeel in Rusland en in de rest van Europa vergroot en zien mogelijkheden om op deze markten nog verder te groeien. "Ons doel voor dit jaar is een groei van 7%. Daar zitten we dicht bij en de maand is nog niet afgelopen. 7% lijkt misschien geen grote groei, maar we geven de voorkeur aan consistentie en het stap voor stap te nemen. Het is voor ons als het bouwen van een muur, waarbij we elke keer één steen leggen en dit zo goed mogelijk proberen te doen. Op den duur hebben we een muur, oftewel een langdurige relatie met onze klanten."


Inverpalmas kweekt rozen, anjers en mini-anjers in een kas van 40 ha in Bogota, Colombia.

Potentieel
Naast de beoogde groei in Rusland en Europa zien ze een groot potentieel in China en Zuid-Korea. "Zowel China als Zuid-Korea hebben op dit moment een sterke economie en lijken daarom goede markten te zijn om een aankoopgewoonte voor bloemen te ontwikkelen."

Altijd uitdagingen
"Al met al was 2017 een beter jaar voor ons, hoewel 2016 helemaal niet slecht was. Elk jaar heeft zijn eigen uitdagingen en als teler zijn we afhankelijk van een heleboel factoren - vorig jaar hadden we bijvoorbeeld vreemd weer dat de productie beïnvloedde. Daarom zijn we altijd vrij kwetsbaar, maar als we willen concurreren moeten we leren hoe we hiermee moeten omgaan en hoe we dat soort situaties te boven kunnen komen. De sleutel is niet zeggen dat je een probleem hebt maar een oplossing ervoor," volgens Quesada.

Voor meer informatie: 
Inverpalmas
David Quesada
Email: david@agenteinverpalmas.com
www.inverpalmas.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018