Kerst betekent tulpenkoorts in Noorwegen

Als je aan tulpen denkt, denk je waarschijnlijk aan de lente, maar in Noorwegen denkt men ook aan Kerst. In die tijd van het jaar zijn tulpen een van hun meest gevraagde bloemen en de productie ervan in Noorse kassen draait in de laatste weken van het jaar dan ook op volle toeren. En, hoe kan het ook anders, heeft deze productie een Nederlands tintje.

Een van de tulpenbroeiers ter lande heet namelijk Sebastian Schouten. In het Noorse plaatsje Lierstranda heeft hij een kas van 7000m2, alwaar jaarlijks zo'n 20 miljoen tulpen getoverd worden. En inderdaad is Kerst, vertelt Schouten, een van de belangrijkste feestdagen van het jaar.


Links Matthe Schouten, vader van Christel en Sebastian.


Rode tulpen. Naam variëteit: Ben Van Zanten

Nummer 1 Kerstbloem
Gedurende het jaar zijn rozen de meest verkochte bloemen, maar met de Kerst zijn dat tulpen. De een lijkt daarbij de stand-in voor de ander te zijn. "Met Kerst zijn rode tulpen gemakkelijker verkrijgbaar dan rode rozen. Omdat er bovendien minder rode rozen beschikbaar zijn, zijn ze vaak duurder dan tijdens de rest van het jaar," vertelt Schouten. "Hetzelfde geldt voor feestdagen als Pasen, wanneer er een grote vraag naar gele bloemen is."


De kas van Schouten. Naast bloemen telen ze er ook lelies.

Lokaal geteeld
De meerderheid van de tulpen die in Noorwegen worden verkocht, worden in Noorwegen geteeld. Ongeveer 75% van de tulpen worden in Noorwegen geteeld. Het overige wordt uit Nederland geïmporteerd, weet Schouten, en gezien de nabijheid van de markt en de klimatologisch gezien minder gunstige omstandigheden mag dat opvallend heten. Dus, wat is de reden voor de hoge lokale productie? Schouten wijst op de hoge invoerrechten op bloemen, maar hij ziet ook nog iets anders. "De belangrijkste reden is dat mensen waarde hechten aan lokaal geteelde bloemen. In buurlanden Finland en Zweden, die bij de EU horen en daarom vrij mogen importeren, zien we ook een grote vraag naar lokaal geteelde bloemen." 


Tulpen in de kas

Overigens heeft Schouten t.o.v. vorig jaar een vergelijkbaar seizoen achter de rug: druk en veel vraag, maar niet meer of minder dan vorig jaar.

Voor meer informatie
Schouten
Sebastian Schouten
E: sebastian@schouten.no
www.schouten.no


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018