Frans Diedens, Yalkoneh Flowers

Ethiopische hypericum teler past zich aan aan veranderend klimaat

"Het veranderende klimaat is een uitdaging voor ons. Het wordt steeds kouder en kouder", zegt Frans Diedens van Yalkoneh Flowers. Hij teelt hypericums in Sebeta, Ethiopië op 2100 meter boven zeeniveau. Op dit moment is hij bezig met het installeren van een sproeisysteem op het laatste stuk van zijn 17 hectare grote bedrijf om zo zijn gewassen te beschermen tegen de vorst.


Brigitte Verlinden en Frans Diedens van Yalkoneh Flowers op de IFTEX 2017 in Nairobi, Kenia.

Koude nachten
In december zag Diedens de temperaturen enkele nachten achtereen dalen tot temperaturen rond en zelfs onder het vriespunt. Die kou is nieuw voor hem: "In het verleden hadden we deze kou niet. Het begon vorig jaar en ook nu zien we de temperaturen weer snel zakken." 

De gewassen beschermen 
Omdat Diedens verwacht dat de problemen met koudere temperaturen zullen aanhouden, heeft hij besloten om een sproeisysteem te installeren. "Als we de gewassen niet irrigeren voordat het begint te vriezen zullen ze beschadigen. Ik heb gehoord dat telers soms wel eens hectares met gewassen hebben verloren door vriesschade." 

Op dit moment is het grootste gedeelte van het bedrijf al voorzien van een sproeisysteem. Bij de laatste vier hectare van het bedrijf worden deze sproeisystemen nu ook aangelegd.

Prijzen
Naast het slechte weer waren de prijzen van hypericums het afgelopen jaar ook niet al te best, en vooral niet in Nederland. "Van april tot augustus lagen de prijzen erg laag en konden we eigenlijk geen winst maken met de export naar Nederland. Gelukkig hebben we goede connecties in Japan en we zijn tevreden met de prijzen die we daar voor de hypericums krijgen." Onder meer om deze reden is Diedens van plan grotere hoeveelheden naar Japan te exporteren. "Op dit moment exporteren we ongeveer 25% van onze bloemen naar Japan. Het doel is om dit te vergroten naar 40%." 

Voor meer informatie
Yalkoneh Flowers
Frans Diedens

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018