Royal FloraHolland:

"Ledenraad verbindende factor om betrokkenheid leden te vergroten"

Royal FloraHolland ondervindt op dit moment hoe een ledenraad kan werken door de pilot die loopt. Aanleiding hiervoor is dat de raad van commissarissen en de directie vinden dat de huidige zeggenschapsstructuur niet optimaal is.

En nog belangrijker, uit de sessies van coöperatie 2020 blijkt dat onze leden vinden dat hun invloed en zeggenschap beter ingericht kan worden. Jan Mantel en Sjaak Buijs, voorzitters van de adviesraden bloemen en planten, lichten de plannen toe.

Sterke dialoog
Door het programma Coöperatie 2020 hebben we geleerd dat een sterke dialoog veel kan opleveren. Jan Mantel, voorzitter van de adviesraad bloemen: "We kregen al vaker signalen dat het besturen van onze coöperatie vanuit de adviesraden niet optimaal werkt. Kwekers voelen zich onvoldoende gehoord. Daarnaast neemt het aantal leden dat deelneemt aan de alv echt af. Een oplossing hiervoor kan zijn om leden echt veel meer te betrekken bij thema's die spelen. Om de betrokkenheid en invloed van leden te vergroten en het gesprek met het directie en rvc te versterken, moet een proces tot stand komen dat dit continu ondersteunt. Een ledenraad kan in dit proces de verbindende factor zijn."

Prachtige manier van ledenbinding
Sjaak Buijs, voorzitter van de adviesraad planten: "We moeten mét elkaar over de coöperatie praten. Dat hebben we geleerd van Coöperatie 2020, waarin sessies met leden zijn gehouden. Deze prachtige manier van ledenbinding gaan wij ook toepassen. In februari 2018 wordt een eerste ronde leden- of consultatiesessies door de ledenraad georganiseerd. De input van de leden wordt vervolgens door de ledenraad meegenomen in besluitvormingstrajecten."

Rol van de FPC's in de ledenraad
Wat wordt de rol van de FPC's hierin? Zij moeten toch reorganiseren? Jan: "De reorganisatie is al gaande. Er wordt kritisch gekeken of er genoeg uitkomt. Dat is niet altijd het geval. Lucas heeft hier natuurlijk ook zijn visie op gegeven in zijn vlog." Sjaak: "De efficiency in de FPC's kan zeker beter. Veel voorzitters kennen elkaar niet eens." De FPC's blijven wel bestaan. Komend jaar bekijken wij hoe we vanuit de ledenraad de FPC's meer erbij kunnen betrekken, want wij willen informatie uit de FPC's blijven gebruiken."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018