Gerberaproef: plukken van blad leidt tot lagere productie

Doel van de gerberaproef, die in 2016/2017 bij Wageningen University & Research Glastuinbouw heeft gelopen, was het beter isoleren van de kas met een spouwscherm, de bestaande lichtinstallatie beter benutten in de winter en de lichtonderschepping van het gewas te verbeteren. Het onderzoek is inmiddels afgerond.Spouwscherm
Het spouwscherm werd verkregen door de twee verduisteringsdoeken uit elkaar te trekken met een aanpassing van de installatie. Hiermee kon de uitstraling van het gewas aanzienlijk verkleind worden zonder dat dit ten koste ging van de verduistering.

Vegetatiever
In de drie afdelingen werden verschillen temperatuur/licht strategieën gehanteerd. Helaas werd deze strategie in het voorjaar niet juist uitgevoerd waardoor het energieverbruik in een afdeling onnodig hoog werd. Opvallend bleek dat het toelaten van meer licht in de winter door een langere dag te hanteren leidt tot ongewenste vegetatieve groei met langer blad en langere stelen in plaats van meer stelen met grotere bloemen.

Gewas snoei
Tevens is onderzocht of de lichtonderschepping verbetert door gewas snoei. Gebleken is dat het plukken van blad tot een lagere productie leidt. De jongste bladeren zijn het effectiefst voor fotosynthese.

Dit onderzoek is gefinancierd vanuit het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron met een bijdrage van de gewascoöperatie Gerbera.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018