Richard Bonnet, New Fashion Flowers

Nederlandse kas moet narcissenteelt Thailand verdubbelen

Nederlands narcissen in oktober? Zeker! De gele variant van deze bloem stond centraal tijdens de crematie van de Thaise koning Bhumibol op 26 oktober. Voor deze ceremonie werden 200.000 narcissen gebruikt en de verwachting is dat de vraag naar narcissen volgend jaar enorm zal toenemen. "Volgend jaar verdubbelen we de productie en daarom hebben we een extra kas nodig hier in Ban Pong, Thailand. Ook dit zal een Nederlandse kas worden," legt Richard Bonnet, eigenaar van het Thaise veredelingsbedrijf New Fashion Flowers Limited uit. 


Het team van New Fashion Flowers met de foto van Koning Bhumibol en de narcissen. 

Narcissen in oktober 
Het is ongewoon om in oktober bloeiende narcissen te hebben, dus hoe heeft New Fashion dit bereikt? "Samen met het Nederlandse veredelingsbedrijf W.F. Leenen & Zn is het gelukt om bloeiende narcissen af te leveren. Leenen heeft de narcissen in Australië en Nieuw-Zeeland gekweekt en heeft de bollen in Nederland zo behandeld dat ze in september zouden gaan bloeien. Zo hebben ze kunstmatig winterse omstandigheden gecreëerd door de bollen 12 weken lang in Nederland te koelen en daarna nog vier weken in een koelcontainer op zee te plaatsen op weg naar Thailand. Eenmaal hier aangekomen, zijn de narcissen in onze aangepaste kas, waarvan mijn zwager Dirk Thukrua de manager is, opgekweekt." 


Van links naar rechts: Jaco Leenen (WF Leenen & Zn BV), Nuth en Richard Bonnet (New Fashion Flowers) en Dirk Leenen (WF Leenen & Zn BV)

Grote vraag
Sinds het overlijden van de Thaise koning op 13 oktober 2016 is de narcis een zeer populaire bloem geworden. "Na zijn dood hoorden mensen het verhaal dat de koning, toen hij verkering kreeg met zijn vriendin, haar iedere week een boeket gele narcissen gaf. Hij was dol op narcissen en daarom begonnen mensen narcissen van papier te maken om deze bij zijn portret te leggen. Er waren namelijk geen echte narcissen verkrijgbaar op de markt", vertelt Bonnet. Om deze reden verwacht Bonnet dat de vraag naar narcissen het komende jaar flink zal toenemen. "Dit jaar hebben we alleen narcissen gekweekt voor de crematie ceremonie op 26 oktober, maar we verwachten dat de vraag naar narcissen de komende jaren verder zal toenemen. Daarom hebben we besloten om volgend jaar de productie te verdubbelen." 

Extra kas
Dit jaar kon New Fashion Flowers 200.000 narcissen telen in hun 2000 m2 grote kas en dit is ook het maximum. Om meer narcissen te kunnen telen, hebben ze dus meer kasruimte nodig. Bonnet heeft dan ook besloten om nog eens 2000m2 bij te bouwen op hun locatie in Ban Pong. "Deze kas staat nu nog bij W.F. Leenen & Zn en zal in delen naar Thailand worden vervoerd. In deze kas zullen we nieuwe variëteiten gaan testen en onze narcissenteelt verdubbelen." 


Bij Leenen & Zn BV in Nederland.

400ste jubileum Nederland-Thailand
Naar verwachting zal de verkoop van narcissen binnenkort nog een extra boost krijgen. "Op 1 december wordt er een galadiner voor de Nederlandse ambassade en de Thaise Kamer van Koophandel georganiseerd om het 400ste jubileum van de relatie tussen Nederland en Thailand te vieren. "De themakleur van de avond is wit. Daarom zullen we witte narcissen leveren met een gele kelk."

Groei in Thailand
Voor New Fashion Flowers begon het allemaal met Horti Asia in Bangkok, in maart 2015. Sindsdien heeft het bedrijf veel ontwikkelingen doorgemaakt en ze behoren nu tot een van de grootste veredelingsbedrijven van Thailand. "Tijdens Horti Asia hebben we onze Koning Bhumibol tulp gelanceerd. Hierdoor steeg de verkoop van onze tulpen enorm. Gedurende de laatste jaren hebben we ons assortiment flink uitgebreid en nu vertegenwoordigen we twee Nederlandse veredelingsbedrijven: Van den Bos en Laan Tulips. 

Voor meer informatie
New Fashion Flowers
Richard Bonnet
E: newfashionflowersbv@hotmail.com
www.newfashionflowers.net

W.F. Leenen & Zn BV
Jaco Leenen
Loosterweg 51f
2215 TM Voorhout
Netherlands
T: +31 252 212531
M: +316 2260 1173
F: +31 252 783190

E: jaco@wfleenen.com

www.wfleenen.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018