Een veranderend klimaat met weersextremen als hevige regenval, overstromingen, hittegolven en langdurig droge perioden is van invloed op het voedselproductiesysteem en uiteindelijk op de voedselveiligheid. Een rapport van de NVWA inventariseert de mogelijke effecten van klimaatverandering op de voedselveiligheid in Nederland en wat er op dit gebied al aan kennis aanwezig is, ontwikkeld wordt of ontwikkeld moet worden.
De in kaart gebrachte mogelijke effecten van klimaatverandering (warmte, droogte en vernatting) op de voedselveiligheid in Nederland zijn de toename van toxinen in voedsel, hogere besmettingsniveaus van pathogene micro-organismen in voedsel en verminderde houdbaarheid van voedsel, ander gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van voeder- en voedselgewassen, ander gebruik van diergeneesmiddelen in de veehouderij, problemen bij het realiseren van een goed gecontroleerde koelketen, afspoeling van chemische en microbiologische contaminanten uit mest van land naar oppervlaktewater, tekort aan veilig water voor drinkwaterbereiding, land- en tuinbouw (het irrigeren van voeder- en voedselgewassen) en (levensmiddelen) industrieën. De meeste gevaren zijn niet onbekend, maar de blootstelling eraan kan wel toenemen. Daarnaast kunnen met het verschuiven van klimaatzones andere of niet eerder voorgekomen (infectie)ziektes gaan voorkomen.
Lees hier het rapport