Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenplan helpt pot- en perkplantentelers van gevoel naar inzicht

Tholen - Telers van pot- en perkplanten maken dagelijks keuzes die grote invloed hebben op het rendement van hun bedrijf. Maar vaak worden die beslissingen nog genomen op basis van gevoel. Greenplan, een nieuw programma van Delphy, brengt daar verandering in. "Het geeft telers eindelijk inzicht in de werkelijke kostprijs van hun teelt en het verwachte rendement," aldus Klaas van Egmond, manager van Delphy Digital, en Erik de Rooij, adviseur pot- en perkplanten van Delphy.

Wat is het?
Greenplan is een geavanceerd teeltmanagementprogramma dat zich richt op twee hoofdonderdelen: de teeltplanning en de financiële doorrekening van kosten en opbrengsten. "Daarmee hebben telers een programma in handen waarmee ze hun teelt van a tot z kunnen organiseren. Van stekmateriaal en arbeid tot energieverbruik — alles wordt meegenomen."

Wat Greenplan uniek maakt, is dat het telers niet alleen ondersteunt in de planning, maar ook een nauwkeurig financieel beeld geeft. "Je vult alles in wat nodig is in de verschillende teeltfasen: arbeid, materialen, machines, energie. Zo weet je precies wat een partij kost én wat deze kan opbrengen. Daaruit volgt automatisch je rendement," legt Klaas uit.

Ook Erik was nauw betrokken bij de ontwikkeling. "Greenplan is oorspronkelijk in Denemarken ontwikkeld bij ons zusterbedrijf. We zagen daar meteen de potentie voor Nederland en zijn toen met Delphy Digital om tafel gegaan. Samen hebben we het programma aangepast aan de wensen van Nederlandse telers. Inmiddels draait de nieuwe cloudversie bij drie bedrijven in Nederland."

Een van de grootste uitdagingen in de potplantenteelt is de complexiteit van ruimtegebruik en fasering. Erik: "Je hebt te maken met verschillende potmaten, teeltfasen en soorten planten die allemaal een ander ruimtebeslag hebben. Greenplan kan visueel laten zien wanneer je kas vol is, waar ruimte overblijft en wanneer die nodig is. Je kunt zelfs terugplannen vanaf een verkooporder — bijvoorbeeld voor Moederdag — zodat je precies weet wanneer je moet oppotten."

Bovendien maakt Greenplan gebruik van klimaattabellen en historische data om de kostprijs per periode van het jaar te berekenen. "Als je je gaskosten invult, weet het systeem wat je kostprijs is in juni of in januari. En dat kan flink verschillen."

Scenarioplanning en afzet
Een ander aspect van Greenplan is de scenarioplanning, legt Erik uit. "Je kunt scenario's doorrekenen: wat gebeurt er met je rendement als je een bepaalde teelt vervangt door een andere? Zo kun je onderbouwd keuzes maken."

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor koppelingen met verkoopkanalen, vervolgt Klaas. "Greenplan weet wat er wanneer geoogst wordt. Als je dat koppelt aan bijvoorbeeld Floriday of je webshop, weet je ook wat er al verkocht is. Dat maakt het een ideale basis voor een ERP-systeem."

Onderbuikgevoelens checken
Veel teeltbedrijven werken nog met Excel-lijsten of losse tools, maar vaak zonder duidelijke koppeling tussen planning, kostprijs en afzet. Erik: "Er is eigenlijk niemand die het hele plaatje aanbiedt. En dat zorgt ervoor dat telers keuzes maken op gevoel."

Dat gevoel klopt lang niet altijd, blijkt in de praktijk. "Soms willen telers stoppen met een bepaalde potmaat omdat ze denken dat die niets oplevert. Als we het dan doorrekenen in Greenplan, blijkt het juist het meest rendabele gewas." Klaas vult aan: "Veel verkopen betekent niet automatisch veel verdienen. Greenplan helpt om dat verschil inzichtelijk te maken."

Praktijkervaring
Een van de bedrijven die recent met Greenplan is gestart, is palmenkwekerij Hartog Palmen. "We hebben een langdurige teelt met zo'n veertig verschillende potmaten," vertelt eigenaar Dirk van Rijn. "Voorheen berekenden we alles handmatig en op gevoel, maar dan loop je het risico dat je onder de kostprijs verkoopt. Greenplan helpt ons om beter te plannen en om steeds nauwkeuriger inzicht te krijgen in de werkelijke kostprijs."

Volgens Dirk vraagt het systeem wel om een goede voorbereiding en begrip van de achterliggende denkwijze. "Je moet historische gegevens invoeren en leren werken met het programma. Maar nu, na een half jaar, zien we echt de meerwaarde. De kostprijsberekening wordt iedere maand preciezer en daar zijn wij in elk geval blij mee."

Steun en motivatie
De implementatie van Greenplan vraagt inzet van het hele bedrijf, vult Klaas aan. "Je kunt het programma niet zomaar aanschaffen en dan verwachten dat je direct inzicht hebt. Het vraagt aanpassing van je processen en een bewuste motivatie om ermee aan de slag te gaan. Maar bedrijven zijn daar steeds meer toe bereid."

Het advies van Delphy is dan ook om telers zelf actief met Greenplan te laten werken vanaf het begin. "Je moet het zelf leren gebruiken om er handig in te worden." De eerste ervaringen zijn in elk geval veelbelovend: "Het is een eyeopener voor telers dat sommige gewassen veel rendabeler zijn dan gedacht. Dat zijn belangrijke inzichten."

Toepasbaarheid Greenplan
Greenplan is geschikt voor verschillende typen teelten, van pot- en perkplanten tot jongplanten en moederplanten. De grootste meerwaarde ligt volgens Erik nu bij de pot- en perkplantenteelt. "Daar is het financiële inzicht vaak het minst concreet. Greenplan helpt om belangrijke keuzes beter te onderbouwen."

Voor meer informatie:
Delphy
Klaas van Egmond
[email protected]
Erik de Rooij
[email protected]
https://delphy.nl/

Dirk van Rijn
Hartog Palmen

06-18800679
[email protected]
https://www.hartogpalmen.nl/