Ook dinsdag is de TTF-gasprijs weer gestegen. Het brengt de contactprijzen voor komende winter boven de 37 euro per megawattuur.
Woensdag deze keer geen negatieve uurprijzen. Het weer is omgeslagen, met veel wind, maar relatief weinig zon. De EPEX-dagprijs komt uit op net geen 77 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 3 juni. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Steeds meer energiebedrijven houden er met hun prijzen rekening mee dat zonnestroom na 2027 vanwege het einde van de salderingsregeling niet veel meer waard is. Uit protest dreigen zonnepanelenbezitters hun panelen massaal tegelijk uit te zetten. Klapt dan de stroom eruit, vraag het AD zich af.
Het vullen van de Europese gasopslagen is in volle gang, het vullingspercentage staat inmiddels op 49%, deelt energieleverancier Engie in een update per e-mail. Vorig jaar waren de buffers circa 70% gevuld. "Lager dan de verwachte Chinese LNG-vraag vermindert gelukkig de concurrentie voor Europa wat de opwaartse prijsdruk eveneens tempert."
Engie acht de kans op significant lagere termijnprijzen voor elektriciteit 'vrij klein'. "Vooral de nog enigszins krappe gasmarkt en stevige CO₂-emissieprijzen beperken in onze optiek het verdere dalingspotentieel."
De val van het kabinet kan vooral grote gevolgen hebben voor de vergunningverlening rond energieprojecten. En dat is zorgelijk, stelt Jinny Moe Soe Let, directeur beleid en communicatie van brancheorganisatie Netbeheer NL, bij BNR.
Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk subsidie aan te vragen voor realisatie van warmtenetten. Een belangrijke verandering ten opzichte van de twee eerdere rondes is dat ondernemers nu subsidie krijgen voor 30% van de investeringskosten. Hierdoor is voor ondernemers vooraf direct duidelijk hoeveel subsidie ze krijgen, deelt RVO.
TenneT beloont partijen die verbruikspieken op het hoogspanningsnet opvangen met stevige kortingen op de transportkosten. Ondernemers die hetzelfde kunnen, maar niet zijn aangesloten op het netwerk van de netbeheerder vallen buiten de boot. Onterecht, vindt Marc Vergroesen van Energy Pool, aanbieder van energiemanagementdiensten. Hij legt bij Nieuwe Oogst uit waarom hij dat vindt.
Ik meldde dit eerder; het ministerie van KGG geeft het nu ook toe: het grootste deel van de afname van de CO2-emissie door de NL energie-intensieve industrie de laatste jaren betreft verplaatsing van productie naar elders.
— Martien Visser (@BM_Visser) June 3, 2025
De klimaatwinst is dan nihil of negatief; maar NL scoort… pic.twitter.com/ty6yh4NQAu