Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse rechtszaak LED kan ook Europese telers raken

De rechtszaak die ams OSRAM heeft aangespannen tegen de Amerikaanse vestiging van teler Nature Fresh Farms, en daarmee indirect tegen LED-leverancier Agrolux, kan grote gevolgen hebben voor de belichtingssector en de tuinbouw als geheel. De Amerikaanse rechtbank buigt zich deze maand over de zaak, waarbij het draait om de lichtmodules in de armaturen.

Belichtingsarmatuur
Een belichtingsarmatuur bevat verschillende componenten, zoals de behuizing, het koelsysteem, lenzen, driver en connectoren. Deze worden deels door de fabrikanten zelf geproduceerd, en deels ingekocht van andere leveranciers. De daadwerkelijke lichtbron, waar het in deze zaak ook om draait, is de LED-module. Die wordt vaak extern ingekocht. De lichtbron is niet alleen een belangrijk onderdeel van het armatuur, maar ook een kostbare: deze kan goed zijn voor 50 tot 60 procent van de totale kosten van een lamp.

ams OSRAM is een van de bekendste producenten van deze lichtmodules. In hun assortiment bevinden zich verschillende varianten met specifieke golflengtes voor de tuinbouw. Deze lichtmodules, waarvan verschillende onderdelen zijn gepatenteerd, worden door veel bekende fabrikanten van belichtingsoplossingen gebruikt.

Marktontwikkelingen
De markt voor tuinbouwbelichting staat al een tijd onder druk. Sinds de opkomst van LED-belichting lag de focus lang op het behalen van maximale lichtniveaus, en minimaal stroomgebruik. De laatste jaren wordt er meer gekeken naar de totale kosten per mmol: waar krijg je de hoogste lichtopbrengst voor de laagst mogelijke totaalprijs?

De marges van de leveranciers staan dus flink onder druk, en leveranciers zoeken naar manieren om kosten te drukken. Sommige bedrijven hebben daarom gekozen voor goedkopere LED-componenten, wat de prijzen in de sector verder heeft gedrukt. Die is de afgelopen jaren gedaald naar niveaus van zelfs tien cent per mmol.

En daar gaat het nu om: volgens ams OSRAM bevat het Wega Plus armatuur van Agorlux LED-modules die hun patent schenden. Deze armaturen zijn bij de Amerikaanse tuin van Nature Fresh Farms geïnstalleerd, en daarom heeft ams OSRAM dit bedrijf voor de Amerikaanse rechter gesleept. De gevolgen van deze zaak kunnen groot zijn voor de betrokken bedrijven, en voor de tuinbouwsector als geheel.

Alexander Hoffmann van OSRAM

Gevolgen
Alexander Hoffmann, verantwoordelijk voor Business Line Illumination bij ams OSRAM, legt uit dat het bedrijf de tuinbouwmarkt nauwlettend volgt en daardoor de vermeende inbreuk bij de Agrolux Wega Plus-lamp heeft vastgesteld. Hoe dat precies gegaan is, kan hij niet vertellen, maar hij legt wel uit dat het specifiek gaat om gepatenteerde LEDmodules. "De hyperrode LEDs met een golflengte van 660-670 nm maken inbreuk op het intellectuele eigendom van OSRAM."

In een interview vorig jaar vertelde ams OSRAM al hiermee bezig te zijn, en vertelde ook wat de gevolgen voor telers zouden kunnen zijn: vervanging van de lampen. Als ams OSRAM deze zaak dus wint, kan dat voor Nature Fresh Farms een financiele strop van miljoenen betekenen. Die zullen zich hoogstwaarschijnlijk weer tot leverancier Agrolux wenden, dat weer onderdeel is van de Amerikaanse bedrijf Hawthorne Gardening Company, met Scotts Miracle-Gro als moederbedrijf. Dat bedrijf zal op hun beurt weer naar hun leverancier kijken - maar dit is nog speculeren.

Gevolgen
Nature Fresh Farms is niet de enige teler die de Wega Plus-lampen gebruikt. Ook verschillende telers in Noord-Amerika en Europa hebben deze lampen de afgelopen jaren geïnstalleerd. Daarnaast zijn er nog andere grote leveranciers die vergelijkbare LED-componenten in hun armaturen toepassen.

Volgens Alexander zijn er inderdaad meer gevallen geconstateerd. "Als koploper in deze markt houden we de markt goed in de gaten, en pakken we mogelijke schendingen van ons intellectuele eigendom aan. Dat doen we om eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld te waarborgen."

Alexander kan uiteraard geen voorspellingen doen over mogelijke toekomstige juridische stappen, maar benadrukt dat ook kwekers zelf verantwoordelijk zijn voor het gebruiken van LED-componenten die voldoen aan de wet, en de intellectuele eigendomsregels. Hij adviseert telers die meer willen weten, contact op te nemen zijn collega's.

Stappen ondernemen
Volgens Alexander kunnen telers zelf ook stappen zetten om zo'n geschil te voorkomen. Hij raadt aan in gesprek te gaan met de leveranciers van de armaturen en ze te vragen waar de LED-componenten vandaan komen. "Transparantie helpt telers om goede keuzes te maken. Als de armaturen onze LEDs bevatten, kunnen de telers erop vertrouwen dat het goed zit. En de co-brandingprogramma's met onze partners geven ook zekerheid dat de LED-oplossingen IP-veilig zijn."

Hij besluit dat OSRAM zich blijft inzetten om hun intellectuele eigendom te beschermen en eerlijke concurrentie te bevorderen. "We hebben een sterk portfolio en zullen waar nodig maatregelen nemen om dit te beschermen. Op basis van eerlijke praktijken en wederzijds vertrouwen, kunnen we ons blijven inzetten voor innovatie en duurzame groei."

Voor meer informatie:
ams OSRAM
www.ams-osram.com