Sinds een half jaar werkt Endhoven Flowering Plants in Honselersdijk met luchtbehandelingskasten (LBK's). In zijn zoektocht naar een manier om het kasklimaat, en vooral de vochtigheid, voor bloeiende kamer- en tuinplanten beter te kunnen beheersen, kwam Chris Endhoven bij Technokas terecht. "Zij luisterden naar mijn wensen en kwamen met een stukje maatwerk waardoor ze de luchtbehandelingsinstallatie echt volledig op mijn teelt en situatie konden afstemmen."
Endhoven Flowering Plants teelt al een aantal decennia bloeiende planten; momenteel zijn dat Poinsettia's en Cyclamen in het najaar en winterseizoen, en tuinplanten zoals Campanula en Aster in voorjaar en zomer. In de kas van 2,5 hectare had Chris Endhoven tot voor kort alleen de mogelijkheid om met zijn ketel het klimaat droog te stoken, als hij vond dat de vochtigheid te hoog werd. "Ik zag bij mijn buurman, waar Technokas al eerder LBK's had geïnstalleerd, wat de voordelen waren van ontvochtigen met luchtbehandelingskasten. Om niet over één nacht ijs te gaan, ben ik ook nog bij een paar andere kwekers gaan kijken. Allemaal waren ze erg enthousiast over ontvochtigen met LBK's en buitenlucht. Zodoende ging ik met Technokas in gesprek en hebben ze een ontwerp voor mijn kas gemaakt", vertelt Chris Endhoven.
Bijzondere kenmerken
De kas van Endhoven Flowering Plants had wel enkele bijzondere kenmerken, waardoor het ontwerp extra eisen stelde. Langs de gevel rijdt bijvoorbeeld een geveltrein voor het intern transport van de kweektafels. "Technokas kwam met een ontwerp voor uitblaasunits die de geveltrein niet in de weg zitten. De LBK's zijn echt op de centimeter nauwkeurig uitgewerkt en passen dus precies." Ook is de kas in vier afdelingen opgedeeld, waardoor de luchtbehandelingskasten ook zodanig moesten worden geëngineerd dat ze alle afdelingen met de juiste hoeveelheid lucht kunnen inblazen. "Op één plek in de kas kan ik een deel afschermen via een rolgevel. Op die plek creëerde Technokas een inblaasstuk dat gesplitst wordt, zodat wij aan beide zijden van de rolgevel een inblaasslurf konden ophangen." Endhoven vertelt dat Technokas hem al aan de tekentafel meenam om te bepalen welk uitblaaspatroon hij zou wensen. Ook voerde Technokas rookproeven uit om samen met de kweker te bepalen waar en hoeveel gaten er in de 120 meter lange slurven moesten komen. "Op basis van die rookproeven was het in mijn situatie het meest gunstig om aan beide zijden van de slurven drie gaten van verschillende afmetingen onder elkaar aan te brengen. Daarmee ontstond het beste uitblaaspatroon."
Master- en slave-LBK's
Sinds het najaar 2024 zijn de LBK's in gebruik waardoor Endhoven in het voorjaar van 2025 al een goed beeld heeft van de werking van het systeem. "De eerste paar maanden waren we nog wel intensief bezig om de installaties goed in te regelen. Inmiddels is dat gelukt en hebben we de in totaal acht LBK's volledig geïntegreerd binnen de software van onze Priva klimaatcomputer. Deze stuurt nu de kleppen en het verwarmingsblok in de LBK probleemloos aan. In elke afdeling hangt één master-LBK die de andere 'slave-LBK' voor die afdeling meeneemt in de aansturing. Zo hoeven we per afdeling maar één LBK uit te rusten met alle benodigde sensoren."
Dat ontvochtigen via de LBK's een flinke gasbesparing oplevert is voor Endhoven al duidelijk, al heeft hij op dit moment – voorjaar 2025 – nog geen concrete cijfers, ook omdat de installatie pas een half jaar in werking is. "Tot vorig jaar konden we de vochtigheid in de kas alleen beïnvloeden door extra stoken en de luchtramen te openen. Daar moest de gasketel hard voor werken. Technokas zorgde ook voor een aansluiting van de LBK's op ons verwarmingssysteem. Ze creëerden vier nieuwe groepen met verdeelleidingen. Het voordeel is nu dat we de instromende buitenlucht via de LBK's niet zo sterk hoeven te verwarmen; het is voldoende als de lucht die we inblazen dezelfde temperatuur heeft als de kastemperatuur. Afhankelijk van de teelt ligt die bij ons tussen de 14 en 18oC. Dat vereist dus minder warmte dan droogstoken via de ketel. Want daarvoor moesten we voorheen kieren in het scherm trekken, terwijl het scherm nu gesloten kan blijven. Bovendien krijgt ons bedrijf volgend jaar een aansluiting op het aardwarmtenet van de Vogelaer. Dan gaan we nog minder aardgas gebruiken."
Geen hinder naar de buren
Om de installatie van de LBK's voor iedereen zo prettig en zorgeloos mogelijk te maken, liet Endhoven enkele LBK's met geluiddempers uitrusten. "Twee van de kasten hangen redelijk in de buurt bij de woonhuizen van twee van onze buren. En een andere LBK hangt dicht bij onze eigen woning. Om te zorgen dat iedereen een fijne nachtrust heeft, heb ik Technokas gevraagd om in die drie specifieke LBK's geluiddempers te monteren. De investering is iets hoger, maar slaapproblemen of onenigheid met buren kost me veel meer."
Een andere feature die je aan de gevel van de kas direct ziet, is het insectengaas waarmee de aanzuigkant van de LBK's zijn afgewerkt. "De eerste weken hadden we dat nog niet, maar ik merkte al snel dat we daardoor insecten aanzogen en de kas inbliezen, maar ook vervuiling. De slurven werden er niet schoner op. Bovendien heb ik het plan om in de nabije toekomst, om mijn gewasbescherming te ondersteunen, ook de luchtramen met insectengaas af te schermen. Dus kon ik maar beter direct ook de LBK's met insectengaas afschermen. Ik merk direct dat de slurven schoner blijven en we hebben minder last van ongedierte", besluit Endhoven.
Voor meer informatie:
Technokas
Leehove 33
2678 MA De Lier
Tel: (0174) 24 05 45
[email protected]
www.technokas.nl