Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werken over de grens? Dit moet je weten als inlener in de glastuinbouw

Om werken door Europa heen mogelijk te maken is er een complex aantal regels. Een van die complexe regels is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie, kortweg WagwEU. Deze wet regelt op welke arbeidsvoorwaarden werknemers van Europese bedrijven recht hebben wanneer zij tijdelijk in een ander land gaan werken.

Werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken hebben door deze wet recht op een aantal minimumarbeidsvoorwaarden. De detacheringsrichtlijn geldt voor alle grensoverschrijdende arbeid. Dus als een werkgever gevestigd in een EU-lidstaat zijn werknemers detacheert naar een andere lidstaat. De contractvorm is niet van belang. De detacheringsrichtlijn geldt voor aanneming van werk, overeenkomsten van opdracht, intraconcern-uitzendingen en uitzendarbeid.

Rechten medewerker
Wat zijn de belangrijkste rechten voor de medewerker die tijdelijk in de glastuinbouw komt werken?

  • De Nederlandse arbeids- en rusttijden gelden
  • Beloning volgens de cao Glastuinbouw
  • De Arbo wet, branche RI&E en Arbocatalogus Glastuinbouw

Voor uitzendbureaus gelden een aantal bijzondere bepalingen. Het uitzendbureau blijft verantwoordelijk voor de juiste betaling. Ook bij doorlening dan zijn de arbeidsvoorwaarden van de laatste inlener van toepassing. En daar komt de ondernemer in de glastuinbouw als inlener weer in beeld.

Verantwoordelijkheden inlener
Als inlener ben je samen met het uitzendbureau verantwoordelijk voor de juiste beloning van de uitzendkrachten. Volgens artikel 54 uit de glastuinbouw-cao, de zogenoemde vergewisbepaling, ben je verplicht steekproefsgewijs loonstroken van door jouw ingeleende uitzendkrachten te controleren. Maar hoe doe je dat? En wat kun je al doen voordat je iemand inleent? In de leaflet Inlenersbeloning wordt dit stapsgewijs uitgelegd.

Meldplicht
Controle is een ander belangrijk doel van de WagwEU. Melden is hiervoor de basis. Door de gedetacheerde werknemers aan te melden, kan de overheid controleren of zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken. Zo zorgen we dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden en gaan we oneerlijke concurrentie tegen. De inlener/opdrachtgever moet de melding controleren. Dit kan bij het meldloket Posted Workers.

Bron: Glastuinbouw Nederland