Een netto stralingsmeter in de kas is onmisbaar. Dat levert geld op. Met de woorden "Heb je 'm niet, schaf 'm dan aan," trappen Ton Habraken, Svensson, en René Beerkens, Hoogendoorn Growth Management, het middagprogramma af van de Masterclass Slim telen met data. En plaats de sensor precies boven het gewas. Daar moet gemeten worden, en niet boven het betonpad of boven de verwarmingsbuis. Dat zou de metingen verstoren.
De netto stralingsmeter laat zien dat het verstandig is om aan het einde van de dag de schermen gedeeltelijk te sluiten. Hiermee beperk je de uitstraling en houd je de temperatuur stabieler. Dan het gewas tot rust komen. Ton: "Kijk dus niet naar de kastemperatuur, maar naar de wateropname. Hier zit ook een groot gedeelte van de plantweerbaarheid in besloten."Ton Habraken, Svensson, en René Beerkens, Hoogendoorn Growth Management, als dagvoorzitters
Adrie van Kester, Sven Barendsen (BK Plant) en Willem Kogeler (Van de Knaap Substrates)
Stefan van Os (Svensson), Stijn Jochems (Plant Empowerment) en Vincent van den Burg (Dalsem)
Marco de Groot van Flori Consult Group
Gerbera- versus groententeelt
Marco de Groot, Flori Consult Group, laat de handen omhoog steken. Uit die opgestoken handen, of eigenlijk het gebrek er aan, zien we dat het in de gerberateelt draait om de PAR-som. En in de groententeelt niet.
De PAR-som geeft gerberatelers het stuur steving in handen om hun teelt te kunnen plannen. Dat is in de gerberateelt belangrijk. De retail stuurt aan op specifieke kwaliteiten op de juiste momenten voor over een langere tijd. En als dat niet klopt, zijn de gevolgen groot. 'Slechts' 10% te veel of te weinig productie, maakt dat de teler er onderaan de financiële streep een stuk minder aan verdient.
De PAR-som stuurt zo'n beetje de hele gerberateelt dus aan. Zo heeft invloed op het CO2-gehalte, etmaaltemperatuur, watergift en scherming. Dat zijn belangrijke stuurelementen, want een gerbera vertoont een sterke groeireactie op toe- of afname van instraling, uitstraling, kas- en planttemperatuur.
Een gerbera is een kwantitatieve korte dag plant. Het bloeit sneller en gelijkmatiger bij een korte dag (11,5 uur) en vertraagt bij een langere dag. Met die gegevens als basis kun je als teler sturen. Door meer te verduisteren kun je in het najaar een hogere productie halen.
Vanaf 2005 deed het Son-T licht intrede in de gerberateelt. Het gevolg was een betere winterproductie, minder Botrytis en een gelijkmatigere productie. De lichtniveaus stegen geleidelijk in de loop der jaren, waardoor het een probleem ontstond met overtollige warmte en luchtvochtigheid. De noodzaak van energiebesparing kwam om de hoek kijken. LED was de oplossing. "We ervaren met LED, onder andere, een grote invloed van buitenstraling op kas- en gewastemperatuur en ook meer invloed van netto straling op groei en kwaliteit. En LED heeft niet voor meer kwaliteitsproblemen gezorgd."
Joeri Everse (Agro Care) en Gert Jan Wesselink ( Looye Kwekers)
Leo van Uffelen (Koningsrust Teeltadvies), Hans Belt (Royal Brinkman), Sil Lek en Tim van der Hoorn (HDP Potplanten)
Deze Masterclass werd georganiseerd door Tomatoworld, Hoogendoorn Growth Management, Svensson, Kas als Energiebron en Glastuinbouw Nederland. Heleen Lugt, LetsGrow.com, en Jan Enthoven, Tomatoworld, gaven de aanwezigen handvaten om hun eigen teeltstrategie te ontwikkelen. Ze gebruiken daarvoor de Strategy Manager. In dat programma van LetsGrow.com kun je de gewenste paramaters invoeren, zoals kopdikte, stengeldichtheid, vruchtgewicht. Het programma rekent door en laat verschillende teeltstrategieën zien. De teler kan er vervolgens zelf mee aan de slag om dat te optimaliseren.
De gewasmetingen worden gedurende de teelt ook ingevoerd. Heleen raadt aan om die metingen wekelijks steeds door een zelfde persoon te laten doen.
De teeltanalyse volgt dan van zelf. Jan Enthoven: "Blijf ook zelf goed opletten. Het model gaat uit van weersvoorspellingen. Die komen helaas niet altijd precies uit. Je zal van tijd tot tijd dus bij moeten sturen.
Alfred de Vreeze (Fotoniq Par*), Peter Barendse en Jan de Winter (Syngenta Flowers)
Ton Habraken (Svensson), René Beerkens (Hoogendoorn Growth Management), Jan Enthoven (Tomatoworld) en Heleen Lugt (LetsGrow.com)
Iedereen ging huiswaarts met waardevolle inzichten plus voor de direct teeltgerelateerde aanwezigen de laatste toevoeging van Plant Empowerment over digitaal telen.