Naarmate kassen beter geïsoleerd worden, wordt de warmtevraag van de tuinbouw steeds meer gedomineerd door de gewasverdamping. Beperking van de verdamping is dus de eerst aangewezen weg om energie te besparen, maar een minimum-verdamping blijft nodig voor het gewas. Om dit zo energiezuinig mogelijk te laten verlopen zijn interne ontvochtigingssystemen in opkomst. Deze maken het mogelijk om het overmatig vocht uit de kaslucht te condenseren op een koud oppervlak om daarmee latente warmte terug te winnen.
In een recent onderzoek van de WUR zijn de perspectieven van twee ontvochtiger-typen beproefd. Een 'stekker-ontvochtiger' met een efficiëntie van 1.9 liter/kWh en een luchtbehandelingskast waarmee 3 liter per kWh kan worden ontvochtigd. Beide efficiënties zijn inclusief het stroomverbruik voor de luchtverdeling via slurven onder de goot.
Dit rapport laat zien dat dit type ontvochtigers enorm kan helpen om met behulp van groene stroom zonder fossiele energie de tuinbouw te verwarmen. Hierbij speelt de warmtepomp de hoofdrol. Om volledig met de warmtepomp te kunnen verwarmen is seizoensbuffering noodzakelijk en moet de ontvochtiger warmte kunnen oogsten voor opslag.
Dit project is gefinancierd door Kas Als Energiebron, het onderzoeksprogramma dat wordt ondersteund door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en LTO-Glaskracht Nederland.
Lees hier het onderzoeksrapport